ZOEKEN:

TANGSHAN 唐山

Tangshan is een stad in Hebei en ligt circa 180 km ten oosten van Beijing. Tangshan is vooral bekend geworden door de grote aardbeving die hier in 1976 plaatsvond. De stad werd grotendeels verwoest en meer dan 150.000 mensen kwam om het leven. Maar de aardbeving werd ook gezien als een teken van de Hemel dat er grote veranderingen op komst waren. Dat jaar overleden Zhou Enlai en Mao Zedong, het was het jaar van de Bende van Vier en het einde van de Culturele Revolutie.

Tangshan is na de aardbeving herbouwd en is nu een belangrijk centrum van zware industrie. In de prefectuur Tangshan wonen 7,6 miljoen mensen, in de stad 3,2 miljoen. Tangshan ontleent zijn naam aan de Tang-berg midden in de stad. Tangshan was een klein plaatsje tot de opkomst van mijnbouw eind 19e eeuw. In de eerste helft van de 20e eeuw kreeg het de status van een stad.

Aardbevingsmonument

Op het Anti-Seismic Plein in Tangshan staat ter herinnering aan de ramp van 1976 het Anti-Seismic Monument.

ZUNHUA 遵化

Zunhua is een stad op districtsniveau onder bestuur van Tangshan. Zunhua ligt circa 76 km ten noorden van Tangshan en 160 km ten oosten van Beijing, 205 km via de snelweg.

Oostelijke Qing Tomben

Qing Tomben, YulingDe Oostelijke Qing Tomben (清東陵, Qingdongling) liggen 35 km ten westen van Zunhua en 135 km ten oosten van Beijing. Er zijn op een groot terrein van 80 km², omringd door bergen, vijf keizers, 15 keizerinnen, 136 concubines, drie prinsen en twee prinsessen uit de Qing-dynastie (1644-1911)begraven. De tomben zijn geplaatst in een hiërarchisch patroon en onderling door ; heilige wegen’ verbonden. Op het terrein zijn golfkarretjes te huur.

Xiaoling 孝陵

De tombe van keizer Shunzhi (順治, 1638-1661), de 1e keizer van de Qing, ligt in het midden van het terrein, recht ten zuiden van de Changruishan. Met hem zijn keizerin Xiaokangzhang en concubine Donggo bijgezet. Het is juister het een mausoleum dan een tombe te noemen. Het mausoleum bestaat uit een geestenweg met beelden, paleizen en offerplaatsen. Dit basisontwerp is ook bij de andere mausolea toegepast. Van zuid naar noord ziet u een stenen boog, de plekken om af te stijgen en de paarden achter te laten, de paleispoort, de hal om te verkleden, het paviljoen met stelae (steentabletten), de stenen beelden, de draak-en-fenikspoort, de boogbrug, de zeven-bogenburg, de vijf-bogenbrug, de plekken waar ruiters uit het westen en oosten afstijgen met drie drie-bogenbruggen en een platte brug naar het paleis. Het paleis bevat het stelae paviljoen, twee hallen voor hovelingen, een poort, wierookbranders, weer twee hallen, dan de Hal van Geweldige Genade (隆恩殿, Long’en Dian), de poort van de grafkamer met daarachter altaren, de herdenkingstoren en een scherm, en daarachter het ondergrondse paleis waar de keizer werd opgebaard. Links van het paleis zijn de keukens waar dieren werden geslacht en de offergaven werden bereid.

Zhaoxiling

Ten oosten van Xiaoling is de tombe van keizerin-weduwe Xiaozhuang, de moeder van keizer Shunzhi.

Jingling 景陵

Jingling, ten oosten van Xiaoling, is het mausoleum van keizer Kangxi (康熙, 1654-1722), de 2e keizer van de Qing. Hoewel Kangxi een van de grootste keizers van de Qing was, is het mausoleum bescheiden uitgevoerd. De beelden bij Jingling zijn fraai uitgevoerd.

Huiling 惠陵

Huiling, ten oosten van Xiaoling, is het mausoleum van keizer Tongzhi (同治, 1856-1875), de 8e keizer van de Qing.

Yuling 峪陵

Qing Tomben, YulingYuling, ten westen van Xiaoling, is het mausoleum van keizer Qianlong (乾隆, 1711-1799), de 4e keizer van de Qing. Yuling is het mooiste mausoleum. Het ondergrondse paleis bestaat uit vijf grafkamers die zijn gescheiden door marmeren deuren. De wanden en plafonds zijn rijk versierd met boeddhistische voorstellingen en reliëfs. De bouw vond plaats in 1743-1752 en hij werd uitgebreid en verfraaid in 1755-1762.

Dingling 定陵

Dingling, ten westen van Xiaoling, is het mausoleum van keizer Xianfeng (咸豐, 1831-1861), de 7e keizer van de Qing.

Ding Dongling 定東陵

Ding Dongling, ten westen van Xiaoling, is het mausoleum van keizerin-weduwe Ci Xi (1835-1908) en van keizerin Ci An (1837-1881). Gezien haar formele positie is het opmerkelijk dat Ci Xi hier zo’n vooraanstaande plek kreeg, maar ze was dan ook, hoewel niet in naam, lange tijd wel de feitelijke heerser in China. De Ding Dongling is zeer luxueus gedecoreerd. De hoofdhal is fraai ingericht in de stijl van de Verboden Stad.