ZOEKEN:
Shijiazhuang
Baodu Fort
Longxing Tempel

SHIJIAZHUANG 石家庄

Shijiazhuang is de hoofdstad van de provincie Hebei. Aan het begin van de 20e eeuw was Shijiazhuang een klein dorp van vijf- of zeshonderd inwoners. Met de aanleg van de spoorlijn van Beijing naar Wuhan tussen 1897 en 1905 en van Shijiazhuang naar Taiyuan tussen 1903 en 1907 werd het opgenomen in de vaart der volkeren. Maar de echte ontwikkeling kwam na 1949. De stad (met omgeving) heeft ongeveer 10 miljoen inwoners. Shijiazhuang is een moderne stad, een verkeersknooppunt en een centrum voor handel en industrie.

Chang’an Park

Centraal in Shijiazhuang ligt het grote Chang’an Park (长安公园, Chang’an Gongyuan). Het is de beste plek om de inwoners van de stad te zien ontspannen. Er wordt gekaart, gedanst en gewandeld.

Volksplein

Ten zuidoosten van het Chang’an Park is het Volksplein, voor het Shijiazhuang Stadhuis. Er staat een enorm wit beeld van Mao Zedong en er is een groot ondergronds winkelcentrum.

Martelaren Park

In het Gedenkpark van de Revolutionaire Martelaren van Noord-China (Lieshi Lingyuan) zijn meer dan 700 militairen en helden begraven die gestorven zijn in de strijd tegen Japan en de Guomindang en in de Koreaanse Oorlog. Daaronder Norman Bethune (1890-1939), de in China beroemde Canadese arts die na de Spaanse Burgeroorlog naar China trok om aan de kant van het Volksbevrijdingsleger de Japanners te bestrijden.

Hebei Museum

Het Hebei Museum is in 2013-14 geheel gerenoveerd en heeft wisselende exposities en een vaste collectie regionale kunstgeschiedenis. Het is een mooi museum. Hoogtepunten zijn de tombe van de Koning van Zhongshan (中山王) uit de 4e eeuw v.Chr. en de tomben van de prins en prinses van Manchen (满城) uit de 2e eeuw v.Chr.

Andere musea in Shijiazhuang zijn het ernaast gelegen Hebei Science and Technology Museum, het in het zuiden gelegen Hebei Art Museum en het Shijiazhuang Museum bij het Chang’an Park.

Baodu

Baodu Zhai (抱犊寨) is een oud fort op een heuvel, 16 km ten westen van Shijiazhuang. Het wordt nog geheel door een muur omringd. De toegang is de Nantian Poort. U kunt er rondwandelen en er o.a. de Hal van de 500 Luohan zien, daarin zijn 500 stenen beelden van de volgelingen van Boeddha en drie gouden Boeddhabeelden te zien.

Zhengding

Het oude stadje Zhengding (正定) ligt 15 km ten noorden van Shijiazhuang. Het is vooral bekend vanwege de Longxing Tempel. Zie: Zhengding.

Pilu Klooster

Het Pilu Klooster (毗庐寺, Pilusi) ligt ten noordwesten van Shijiazhuang, in het dorp Shanjing. Het staat ook bekend als het Vairocana Klooster. Het dateert uit de Tang (618-906), maar is in de Yuan (1279-1368) en Ming (1368-1644) gerestaureerd en uitgebreid. De Pilu Hal bevat een steentablet met prachtig snijwerk uit de Tang en er zijn (slecht verlichte) prachtige muurschilderingen uit de Ming te zien.

Bolin Tempel

Het Bolin Klooster (柏林寺, Bailinsi) ligt in Zhaoxian (赵县), 50 km ten zuidoosten van Shijiazhuang. Het is een groot klooster, dat dateert uit de Tang (618-906)

Zhaozhou Brug

In Zhaoxian is ook de Zhaozhou Brug (赵州桥, Zhaozhouqiao) te vinden. Deze brug dateert uit de Sui, hij is rond het jaar 600 gebouwd, en is een meesterwerk van de Chinese bouwkunst. Hij heeft één boog en heeft door de eeuwen heen diverse overstromingen en aardbevingen overleefd. Bij de brug is ook een klein Museum, met daarin steentabletten en opgravingen uit Zhouxian.

Canyang

De Cangyan Shan (苍岩山) is een fraai gebied in de bergen van Jingxing, 67 km ten zuidwesten van Shijiazhuang.  Het werd vooral bekend doordat hier de Chinese film ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’ werd opgenomen. Het landschap is prachtig, met pittoreske tempels gebouwd op steile hellingen. De Fuqing Tempel is de bekendste.

Shitou

Op weg naar Canyangshan kunt u het dorp Shitou (石头村, Shitoucun) bezoeken. Het ligt ten noorden daarvan, dicht bij de snelweg G5. Shitou wordt ook wel aangeduid als Yujia (于家村). Het dorp is en mooi voorbeeld van de oude steenarchitectuur. In Shitou staat een mooie lokale tempel, het Qingliang Paviljoen (清凉阁, Qinglangge) die rond 1650 is gebouwd.

Niangziguan

Het oude stadje Niangziguan (娘子关) ligt 20 km ten westen van Shitou. Het was een kolenmijnstadje. Bij Niangziguan is een imposant stuk van de Muur te zien, de muur die de provincies Hebei en Shanxi scheidde en waar in de 6e eeuw grote veldslagen plaatsvonden. Een andere bezienswaardigheid is het aan een riviertje gelegen dorp Shuishangrenjia (水上人家), waar de boeren hun eigen waterwielen hadden om de velden te irrigeren.

TOURS MET SHIJIAZHUANG

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens