ZOEKEN:

SHANHAIGUAN 山海关

Shanhaiguan is een kleine ommuurde stad in Hebei, aan het oostelijk einde van de Grote Muur, 315 km ten noordoosten van Beijing en 15 km ten oosten van de havenstad Qinhuangdao. Shanhaiguan betekent ‘Pas tussen Bergen en Zee’, een verwijzing naar de grote poort die de weg van China naar Manzurije bewaakte.

Oude stad

De sfeervolle oude stad van Shanhaiguan is in recente jaren gerenoveerd, deels met traditionele middelen, deels met gebruik van beton. Midden in het centrum staat de herbouwde Trommeltoren. Aan de oost-west weg staan veel nieuwe gebouwen in oude stijl, in de hutongs (steegjes) erachter vindt u de authentieke gebouwen. Even buiten de muren staat de daoïstische Sanqing Tempel.

Shanhai Pas

Shanhaiguan is al sinds de 4e eeuw van strategische belang door de ligging op de grens van het Chinese rijk en de noordoostelijke (semi-)nomadische volkeren. In de pas werd in 618, in het begin van de Tang-dynastie, een poort gebouwd. Deze poort is in 1639, in de Ming-dynastie, herbouwd om het rijk te beschermen tegen de Manzu in het noordoosten. In 1644 liet een Chinese generaal Manzu hulptroepen door de pas om een opstand te onderdrukken, maar ze bleven en stichtten de Qing-dynastie.

De Shanhai-pas heeft vier ingangen: Zhendong in het oosten, Ying’en in het westen, Wangyang in het zuiden en Weiyuan in het noorden. De Zhendong uit 1639 is grootste en best bewaard gebleven poort. Hij is dertien meter hoog, twintig meter breed, elf meter diep en is gebouwd op een rechthoekig terras van twaalf meter hoog. Boven de poort is een plakkaat met de karakters 天下第一关 (Tianxia Diyiguan, Eerste Pas onder de Hemel). Deze karakters zijn in 1472 geschreven door de Ming-geleerde Xiao Xian. In het paviljoen boven de poort is een klein museum met illustraties over de bouw van de poort, militaire uniformen, kanonnen, geweren en ander militair gerei.

Jiaoshan Grote Muur

Vanaf Shanhaiguan kunt u een wandeling maken op de Muur naar het eerste hoge punt, de Jiaoshan (角山长城). Daar heeft een prachtig uitzicht op de smalle landtong en de pas. De toegang ligt 3 km ten noorden van de stad en dan is het 20 minuten steil klimmen of met de kabelbaan naar boven.

Oude Drakenhoofd

De Grote Muur komt 4 km ten zuiden van de Shanhai-pas uit in de zee uit bij een plek genaamd Oude Drakenhoofd (老龙头, Laolongtou). Dit fort is gebouwd onder leiding van Qi Jiguang, de commandant van de hier gestationeerde troepen. De Chenghai-toren aan de kust is in 1579 gebouwd. Het noordelijk deel is verbonden met het deel van de Grote Muur dat zich oostwaarts uitstrekt naar de Yalu-rivier bij Dandong.

Mengjiangnu Tempel

De Tempel van de Trouwe Echtgenote (Zhennü Ci) ligt 7 km ten noordoosten van Shanhaiguan. Op de kleine Feniksheuvel staan enkele tempels. De belangrijkste is de in de Song-dynastie gebouwde Zhennü Ci, ook wel de Tempel van Meng Jiangnü (孟姜女庙, Mengjiangnumiao) genaamd. Haar man was geronseld om te bouwen aan de Grote Muur tijdens de Qin-dynastie (221-207 v.Chr.). Toen de winter aanbrak bracht ze hem warme kleren, maar na weken wachten bleek dat het werk hem had geveld. Ze weende zo hard dat de muur over een afstand van 90 km instortte, en de beenderen van haar echtgenoot werden blootgelegd. Hierop wierp Meng zich in de zee.

TOURS MET SHANHAIGUAN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens