ZOEKEN:

BAODING 保定

Baoding ligt aan de Fu-rivier, 140 km ten zuiden van Beijing, in de provincie Hebei. Vroeger was het een garnizoensstad, de ‘Zuid Poort van de Hoofdstad’, die de toegang tot Beijing moest bewaken. Tijdens de Qing was Baoding de zetel van de belangrijke provincie Zhili. Baoding heeft ongeveer 1,6 miljoen inwoners. De stadsprefectuur Baoding telt 10,5 miljoen inwoners. Baoding is een rivierhaven en een centrum van lichte industrie, vooral van voedselverwerking. Baoding heeft zichzelf uitgeroepen tot ‘Schone Energie Stad’. Er worden veel zonnepanelen en windmolens gebruikt en geproduceerd.

Baoding ligt in de driehoek Beijing-Tianjin-Shijiazhuang, 140 km van Beijing, 145 km ten westen van Tianjin en 125 km ten noordoosten van Shijiazhuang. Het heeft een goede treinverbinding met Beijing.

Lotus Vijver

De Oude Lotus Vijver (古莲花池, Gu Lianhua Chi) is een prachtige tuin in de noordelijke stijl, midden in het centrum van Baoding. De tuin heeft een lange geschiedenis en staat bekend vanwege het ontwerp met het waterpaviljoen. De tuin werd aangelegd in 675. In 1733 was de tuin de plek van de Lotus Academie, het hoogste instituut in de provincie Zhili. Tegenwoordig wordt de Lotus Vijver gerekend tot de beste oude tuinen in heel China.

Daci Paviljoen

Vlak bij de Lotus Vijver is het Daci Paviljoen (大慈阁, Dacige). Hij werd gebouwd in 1227, tijdens de Zuidelijke Song Dynastie. Het paviljoen was deel van een zen-boeddhistisch klooster.

Zhili Gouverneur Kantoor

Het Kantoor van de provinciale Gouverneur van Zhili (直隶总督部院, Zhili Zongdu Bu Yuan) dateert uit. Het is een van de best bewaard gebleven provinciale bestuurscentra uit de Chinese oudheid. Hier zetelde van 1730 tot 1911 de provinciebestuurder.

Peter en Paulus Kathedraal

De St. Peter en Paulus Kathedraal is het centrum van het katholicisme in Baoding (天主教保定教区, Tianzhijiao Baoding Jiaoqu). De kerk dateert uit 1910 en werd in 1946 een bisschopszetel. De bisschoppen hadden na 1949 een zeer moeizame relatie met de overheid en de laatste door Rome erkende bisschop zat tussen 1997 en 2006 gevangen. De kathedraal wordt niet als bezienswaardigheid gepromoot door de stad.

Mancheng Han Tombe

Zo’n 25 km ten westen van Baoding zijn de Mancheng Han Tombes (中山靖王墓, Zhongshan Jingwang Mu). Het zijn de tombes uit de Han-dynastie van Liu Sheng en zijn vrouwe Douwan. Liu Sheng (r154-113vC) was een van de zonen van keizer Jing en de vorst van het Zhongshan Rijk. De tombes zijn gesitueerd op een helling. Het bouwen duurde meer dan 40 jaar. De tombe van Liu Sheng is 52 meter lang, 37,5 meter breed en bijna 7 meter hoog. Hij bestaat uit een gang, twee galerijen en twee zalen. De tombe van zijn vrouw is 40 meter lang. Uit de twee tombes zijn meer dan 10.000 grafvondsten afkomstig. Daaronder zijn diverse topstukken, zoals de Changxin Lantaarn, en een lijkwade van blokjes jade met gouddraad (originelen in het Hubei Museum in Shijiazhuang).

Yixian

Het district en de stad Yixian (易县) ligt 65 km ten noorden van Baoding.

Qingxi Mausolea

In het district Yixian en binnen de grenzen van de prefectuur Baoding, maar 75 km ten noorden van de stad, liggen de Westelijke Qing Mausolea (清西陵, Qingxiling). Er zijn vier keizers van de Qing-dynastie (1644-1911) begraven. In Tailin ligt keizer Yongzheng, in Changling keizer Jiaqing, in Muling keizer Daoguang en in Chongling keizer Guanxu. Er zijn in totaal 14 tomben. Naast de vier keizers zijn er ook 9 keizerinnen en 56 concubines bijgelegd.

Yesanpo

Yesanpo (野三坡), oftewel de ‘Yesanpo Scenic Spot’, ligt 100 km ten noorden van Baoding, in het Laishui District, daar waar de Taihang en Yan Bergketens elkaar naderen. Door Yesanpo loopt de Bailixia (百里峡), de ‘honderd Li Kloof’. Het nationale park omvat maar liefst 520 km². Het ligt slechts 150 km ten westen van Beijing en er zijn allerlei faciliteiten voor dagjesmensen uit de stad.

Baiyangdian

Baiyangdian (白洋淀) ligt 55 km ten oosten van Baoding. Het moerassige gebied wordt gevoed door water van de Yongding- en Hutuo-rivieren. Het gaat om een gebied van 366 km² met 143 meren en meertjes waarvan het Baiyangdian Meer het grootste is. Dit gebied is zeer belangrijk voor dit deel van China, voor de natuur en het milieu en als bron voor irrigatie.

TOURS MET BAODING

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens