ZOEKEN:

SANYA

SANYA 三亚

Aan de zuidelijke punt van Hainan ligt de havenstad Sanya die 500.000 inwoners telt, waarvan 200.000 in de stad zelf. Sanya is een badplaats, die zichzelf het `Hawaï van het Oosten’ noemt.

Sanya is een toeristenstad in opkomst, een internationaal vakantieoord. Sanya wordt ook naar voren geschoven als ideaal oord voor een wintervakantie, aangezien de temperatuur zelfs in januari nog 20°C of hoger is.

Momenteel wordt Sanya voor een korte strandvakantie voornamelijk aangedaan door Chinese toeristen (uit het vasteland van China en Hongkong) en door een beperkt aantal Westerse reizigers. Nadat hier de Miss World verkiezingen zijn gehouden geniet Sanya wel steeds meer bekendheid.

Luhuitou

Vier kilometer ten zuiden van de stad Sanya ligt Luhuitou (鹿回头), een heuvelachtig schiereiland. Op de 280 meter hoge heuvel van Luhuitou is een uitzichtpunt met een beeld van het hert, de godin en de jager. Hier hebt u een goed uitzicht over de stad.

Luhuitou betekent letterlijk `Hert dat zijn hoofd omdraait’. Een lokale legende vertelt hoe deze naam tot stand is gekomen: er was eens een jongeman van de Li-minderheid die een hert met zijn pijl en boog achterna zat. Hij volgde het dier helemaal van Wuzhishan naar de meest zuidelijke baai. Toen het hert zag dat het in de val zat keek het achterom en veranderde in een prachtige Li-vrouw die tegen de jonge man lachte. De twee trouwden vervolgens en leefden nog lang en gelukkig.

Het strand van Luhuitou is rotsachtig en minder geschikt om te zonnebaden en/of zwemmen dan het Dadonghai Strand. Het is wel een aangenaam wandelgebied. Een wandeling vanaf de stad naar Luhuitou duurt ongeveer een uur.

Op Luhuitou is ook het de Li-cultuur Toeristische zone (鹿回头黎族文化旅游区, Luhuitou Lizu Wenhua Luyouqu), waar vooral Han-chinese toeristen kennis kunnen maken met een geromantiseerd beeld van het Li-volk.

Feniks Park

Op een heuvel aan de oostkant van Sanya is het Feniks Park (三亚凤凰岭海誓山盟景区, Sanya Fenghuang Ling Haishishanmeng Jingqu). Er is een kabelbaan en vanaf de top heeft u een mooi uitzicht over de stad en de baai.

Sanya-baai

De Sanya-baai (三亚湾) is de 20 km lange kustlijn met een strook strand ten westen van de stad. Als u wilt zwemmen is dit de beste plek omdat de zee hier kalmer is dan elders.

Dadonghai Strand

Sanya-Yalong-strand03-K2007Ten zuidoosten van Sanya ligt een water genaamd Dadonghai (大东海), de Grote Oostelijke Zee. Dit ligt 2-3 km van de stad en het mooie zandstrand is schoon. Er zijn hier wel verraderlijke onderstromen waarvoor men zeer beducht dient te zijn. Volgens de instructie bij het strand mag u alleen zwemmen als u van tevoren oefeningen hebt gedaan om kramp te voorkomen. In de buurt van Dadonghai zijn diverse hotels en bars (de Dolphin Sports Bar and Grill is populair bij buitenlanders) en er is een groot winkelcentrum, de Summer Mall.

Yalong-baai

De Yalong-baai (亚龙湾, Yalongwan) ligt circa 20 km ten oosten van de stad. Het heeft een prachtig strand, 50-100 meter breed en 7 km lang. Het water is er helder, meestal kalm en heeft een aangename temperatuur. Yalong is het meest populaire centrum voor de recreatie worden, met een jachthaven, een zwembad, een paardenrenbaan en een golfbaan.

De Onderwaterwereld (亚龙湾海底世界, Yalongwan Haidi Shijie) is een plek om het leven in zee te ontdekken. Geniet er van de koraalriffen, maak een tochtje in een boot met glazen bodem, of een ritje in een onderzeeër pf ga er duiken en geniet van het magische landschap.

De Yalong Bay Rozenvallei (亚龙湾国际玫瑰谷, Yalongwan Guoji Meiguigu) is de plek om heel veel soorten rozen, en andere bloemen, te zien.

Bij de Yalong-baai is ook het Yalong Bay Love Cube Coastal Paradise (亚龙湾爱立方滨海乐园, Yalongwan Ai Lifang Binhai Leyuan), een recreatiepark waar u kunt klimmen, watersporten, van vlinders genieten en eten in een onderwaterrestaurant.

Yalong Tropisch Regenwoud Park

Even (3 km) ten noorden van de baai is het Yalong Tropisch Regenwoud Park (亚龙湾热带天堂森林公园, Yalongwan Redai Tiantang Senlin Gongyuan). Het is ontwikkeld tot eco-resort park met luxe bergvilla’s. U kunt er mooie wandeling maken in het groen.

Hailuo Schelpenpark

Het Hailuo Schelpenpark (海螺姑娘创意文化园, Hailuo Guniang Chuangyi Wenhuayuan) stelt meer dan 2000 soorten schelpen ten toon.

Haitang-baai

De Haitang-baai (海棠湾, Haitangwan) ligt 30 km ten oosten van Sanya. Het is er mooi, maar rustiger dan de baaien dichter bij de stad.

Even buiten de kust is het Wuzhizhou-eiland (蜈支洲岛) te vinden, met daarop mooie stranden en een Matsu Tempel. Het 1,5 km² grote eiland is een centrum voor duiksport. De boten naar Wuzhizhou vertrekken uit het vissersdorp Houhai (后海), bekend om de heerlijke verse vis die u er kunt eten, en het is ca. 10 minuten varen.

Einde van de wereld

Ongeveer 24 km ten westen van Sanya ligt Tianya Haijiao (天涯海角), het ‘Einde van de Wereld’. Het is een grote baai die beroemd is vanwege zijn prachtig uitzicht over het strand, de rotsen en de eindeloze zee. Tianya Haijiao betekent letterlijk `Het einde van de Hemel en de Hoek van de Zee’. De naam herinnert eraan dat naar dit deel van Hainan in vroegere eeuwen in ongenade gevallen bestuurders werden verbannen.

Op het strand van Tianya Haijiao zijn enkele grote rotsen met inscripties te vinden (volg de Chinese toeristen die er een foto maken). Ze herinneren aan lokale romantische verhalen. Tianya Haijiao geldt als een plek voor de liefde en trekt daarom veel bruidsparen.

Bij Tianya Haijiu is ook een Li-dorp, waar u (naar Chinees model geromantiseerd) kunt kennismaken met het Li-volk en de Li-cultuur.

U kunt er per bus of taxi naar toe, maar het is naar Tianya Haijiu ook een mooie fietstocht, waarbij u onderweg dorpjes passeert. In Yanglan (羊栏), een van die dorpjes, is de Jiuli Moskee te bezichtigen. Hier is namelijk al 5 eeuwen een kleine Hui nederzetting van circa 6000 mensen. Ze zouden de nazaten zijn van de bemanning van een Arabisch handelsschip dat op het strand vastliep.

Nanshan Tempel

Sanya-Nanshan01-K2007De Nanshan Tempel (南山寺) ligt aan de zuidkust, 40 km ten westen van Sanya, aan de voet van de Nanshan (Zuid Berg). De tempel werd gebouwd in 1998, het jaar dat werd herdacht dat 2000 jaar daarvoor het boeddhisme naar China kwam. Op een groot terrein staan diverse gebouwen in de architectuurstijl van de Tang (619-907). Via de Renwang Poort komt u bij de Doushuai Hal met de Maitreya Boeddha. In de Daxiong Baodian staat Sakyamuni. Maar het meest opvallende beeld is dat van Guanyin, de Chinese Godin van Genade. Het 108 meter hoge koperen beeld, bedekt met goud en zilver, staat op een terras in zee en is bereikbaar met een pier. Bij de Nanshan Tempel is een boeddhistisch vegetarisch restaurant dat goed staat aangeschreven.

Daxiao Dongtian

Even ten westen van de Nanshan Tempel is het daoïstische Daxiao Dongtian (南山大小洞天) te vinden. Al tijdens de Song, 8 eeuwen geleden, gaven inscripties op rotsen hier aan dat dit de plek was waar de feeën leefden. In de laatste decennia is het een trekpleister geworden, met een klifwand met karakters, een Drakenkoning Tempel, Eeuwig leven-bomen en het Dongtian Feeënpark. Ook is er een klein fossielenmuseum.

Nanshan Cultuurpark

Even ten oosten van de Nanshan Tempel is het Nanshan Cultuurpark (南山佛教文化苑, Nanshan Fojiao Wenhua Yuan). Het is gewijd aan het boeddhisme en aan cultuur van de Li en de Miao.

Nantian Botanische Tuin

De Nantian Tropical Botanical Gardens (南天热带植物园, Nantian Redai Zhiwuyuan), ook aangeduid als de Nantian Ecological Grand View Garden (南天生态大观园, Nantian Shengtai Daguanyuan) is een mooi aangelegde tropische tuin, met rotsformaties, water en veel groen. Hij ligt tussen Nanshan en (35 km ten westen van) de stad.

Orchideeën Wereld

Vlak bij de Nantian Tuinen is de Orchideeën Wereld (三亚兰花世界, Sanya Lanhua Shijie), een park waarin meer dan 300 orchideeën zijn te bewonderen

Xidao & Dongdao

Dit zijn twee koraaleilanden ten zuidwesten van en vlak bij Sanya, het West Eiland (西岛, Xidao) en het Oost Eiland (东瑁, Dongdao). In de buurt van deze eilanden, vooral bij West Eiland, kunt u snorkelen en duiken. Indien de zee bij de eilanden te onrustig is, wordt er langs de kust gedoken, maar ook hier zijn koraal, tropische vissen, anemonen en oesters te zien. Ook para-zeilen, jetskiën en quad-crossen worden aangeboden. Of u kunt er relaxen op het strand of genieten van een vismaaltijd in een van de restaurants. Er vertrekken regelmatig snelle boten vanuit de haven 18 km ten westen van Sanya naar West Eiland.

Huang Daopo Tombe

In het dorp Shuinan (东瑁), ten westen van Sanya, staat de tombe van Huang Daopo (黄道婆). Zij was afkomstig uit Shanghai maar werd 7 eeuwen geleden op haar achtste jaar uitgehuwelijkt naar Hainan. Ze ontvluchtte haar man en vond 30 jaar lang een schuilplaats in Shuinan bij het Li-volk. De Li brachten haar de kunst van het textiel weven bij. Uiteindelijk keerde ze terug naar Shanghai en legde daar de basis voor de Chinese textielindustrie.

Omgeving van Sanya

Vanuit Sanya kunt u ook excursies maken naar de Betelnoten Vallei in Baoting en daar de Li- en Miao-dorpen bezoeken, of de omgeving van Lingshui met o.a. Xincun, Nanwan en het Grenseiland bekijken. Zie Hainan oost, centraal en west.

TOURS MET SANYA

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens