ZOEKEN:

HAIKOU 海口

Haikou01Haikou is de hoofdstad van Hainan en ligt aan de noordkant van het eiland aan de monding van de Nandu-rivier. De stad zelf heeft een bevolking van ongeveer 2 miljoen mensen. Haikou was een slaperig stadje dat in de 90-er jaren van de vorige eeuw een zeer snelle groei doormaakte. Bij de rivierkade in het noorden van Haikou ziet u nog wat oude gebouwen.

Haikou Museum

Het Haikou Museum (海口市博物馆, Haikoushi Bowuguan) is gewijd aan de geschiedenis en stadsontwikkeling van Haikou.

Hainan Museum

In het moderne Hainan Provinciale Museum (海南省博物馆, Hainansheng Bowuguan) staan de geschiedenis van Hainan en de cultuur van de minderheidsvolkeren op het eiland. Ook zijn er de resten van enkele scheepswrakken te zien en zijn er wisselende tentoonstellingen uit andere delen van China.

Xiuying Fort

Het Xiuying Fort (秀英炮台, Xiuying Paotai) werd gebouwd in het 17e jaar van Qing Guangxu (1891). Het is rond 2010 gerestaureerd.

Qiongtai Academie

In Fucheng (府城), 5 km ten zuidoosten van het centrum van Haikou, staat de in 1710 gestichte Confuciaanse academie van Hainan.

Wugong Tempel

De Vijf Bestuurders Tempel (五公祠, Wugongci) ligt eveneens in Fucheng (府城). Hij is gebouwd in 1889 ter ere van vijf `patriottische’ verbannen bestuurders: Li Deyu (787-850) uit de Tang-dynastie, en Li Gang (1083-1140), Li Guang (1073-1157), Zhao Ding (1085-1147) en Hu Quan (1102-1180) uit de Song-dynastie. In de hoofdzaal staan (recente) beelden van de vijf patriottische bannelingen.

Een aparte hal, de Su Dongpo Herdenkingstempel, is gewijd aan de dichter Su Dongpo die in 1079 naar Hainan werd verbannen. Tijdens zijn driejarig verblijf op Hainan was hij de meester van diverse succesvolle kandidaten in de keizerlijke examens. Er was toen een ernstige droogte. Su liet een put graven (nu in het tempelcomplex), welke bekend is geworden als de Gierstbron.

Qilou Eet-straat

De Qilou Snack Street (海口骑楼小吃风情街, Haikou Qilou Xiaochi Fengqing Jie) is de plek om kennis te maken met het Hainanese en Chinese ‘street food’. Er zijn vele restaurantjes met terrassen en op het podium zijn vaak optredens, van bijvoorbeeld operafragmenten.

Qilou Cultuur-straten

De Qilou Cultuurhistorische Straten (海口骑楼建筑历史文化街区, Haikou Qilou Jianzhu Lishi Wenhua Jiequ) liggen tussen de Qilou Eet-straat en de Haidian-rivier. De hele buurt is gerestaureerd en in de gebouwen in traditionele stijl, vaak voorzien van een arcade, zitten nu veel restaurants, café’s, winkeltjes, galeries etc. De Zhongshan Straat (中山路) is een voetgangersstraat. U vindt er ook de Tempel van Hemelkoningin en het Huis van de Qiu-familie (邱氏老宅, Qiushi Laozhai) uit 1857. De Qiu’s kwamen uit Fujian en werden rijk door keramiek en zeehandel.

Qiongzhou Straat

De 500 meter lange Haikou Qiongzhou Culture And Customs Street (海口琼洲文化风情街, Haikou Qiongzhou Wenhua Fengqing Jie) ligt in het zuiden, langs de oevers van de Nandu-rivier. Er zijn 30 hallen en gebouwen in traditionele bouwstijl met tentoonstellingen over de cultuur, ecologie, attracties en gerechten van Hainan. U kunt er lokaal handwerk kopen en eten in een van de restaurants.

Tombe van Hai Rui

De Hai Rui Tombe (海瑞墓) en Herdenkingstempel werd gebouwd in 1589 door Xu Ziwei, een ambtenaar van het keizerlijke Ming-hof. Het is gewijd aan Hai Rui (1514-1578), die in Qiongshan nabij Haikou geboren. Hij was een politicus uit de Song-dynastie, die vooral tijdens de Ming-dynastie ten voorbeeld stond om zijn integriteit en oprechtheid. Hai Rui kreeg in het begin van de jaren zestig nationale en internationale bekendheid omdat hij de hoofdpersoon was in een stuk van de schrijver Wu Han: `Hai Rui uit zijn ambt ontslagen’. Dit stuk was een nauwelijks verhulde kritiek op Mao Zedong. De tegenaanval hierop van Mao en de zijnen wordt algemeen beschouwd als het begin van de Culturele Revolutie in 1966. De tombe van Hai Rui met zijn stenen wachters en paarden ligt in het zuidwesten van Haikou in Binya, in een gebied dat omringd is door kokospalmen.

Baishamen Park

Het Baishamen Park (海口白沙门公园, Haikou Baishamen Gongyuan) ligt in het noorden van Haikou, vlakbij het Baishamen-strand. Het is een familie-pretpark.

Holiday Strand

Holiday Beach (假日海滩, Jiari Haitian), de strook zandstrand ten oosten van Haikou, is een populaire plek voor veel stedelingen, niet alleen om de pootjebaden of te zwemmen, maar ook om te joggen en vooral om met familie en vrienden te gaan barbecuen.

Shui Ying Strand

Het Shui Ying Strand is recentelijk ontwikkeld tot een vakantieoord omgetoverd met 10 kilometer strand, zwembaden en allerhande toeristenfaciliteiten. Hier is het beste strand en de beste zwemgelegenheid van Haikou, hoewel het de vergelijking met Sanya niet kan weerstaan.

Xinhai

Ten noordwesten van Haikou, ongeveer een half uur rijden, ligt aan de kust het vissersdorp Xinhai. Hier bouwt men op het strand vissersboten in traditionele stijl en het is een leuke haven.

Ma’an Richel

De Ma’an Richel (马鞍岭, Ma’anling) is een grote, 200.000 jaar oude vulkanische krater, 20 km ten zuidwesten van Haikou. Er zijn vele grotten, sommige meerdere kilometers diep. U heeft vanaf de richel een uitstekend uitzicht over het omringende platteland.

Het gebied ontwikkelt zich als een toeristische trekpleister met een restaurant en paviljoenen. Het grote Vulkaanpark (火山口公园, Huoshan Kou Gongyuan) bevat meer dan 40 kraters en 30 vulkanische grotten. U kunt er mooie wandelingen maken en het kleine museum bezoeken.

Hainan Dieren- en Plantentuin

De Hainan Dieren- en Plantentuin (海南热带野生动植物园, Hainan Redai Yesheng Dong Zhiwuyuan) ligt 40 km ten zuiden van Haikou. Het is een grote tropische plantentuin en een dierentuin met meer dan 4000 soorten vogels en 200 soorten wilde dieren, waarvan sommige zeldzaam. Daaronder tijgers, leeuwen, olifanten, beren, giraffen, nijlpaarden, struisvogels, krokodillen, buffels, apen, elanden en andere herten.

Movie Town

Circa 15 km ten zuiden van het centrum van Haikou is de Feng Xiaogang Movie Town (冯小刚电影公社, Fengxiaogang Dianyang Gongshe). Het is zowel een themapark als filmset voor Feng’s film ‘Terug naar 1942’. Daarin zijn 91 gebouwen uit het Chongqing uit 1942 nagebouwd, toen de hoofdstad van de Nationalistische regering van Chiang Kaishek. Bezoekers kunnen zich verkleden en zich in kostuums uit die tijd laten fotograferen.

Omgeving van Haikou

Vanuit Haikou kunt u ook excursies maken naar Chengmai, Ding’an en Wenchang. Zie Hainan oost, centraal en west.

TOURS MET HAIKOU

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens