ZOEKEN:
Kaili, rotonde
Kaili, restaurantje
Shiqiao
Datang
Shiqiao
Langde
Langde
Shibing
Shibing
Shidong
Shidong
Tanglong

KAILI 凯里

Kaili ligt in de provincie Guizhou, ten oosten van Guiyang. Het is na 1949 van een klein Miao-dorp uitgegroeid tot een modaal Chinees industriestadje van bijna 200.000 inwoners. Het is de hoofdstad van een prefectuur waarin een half miljoen mensen wonen, 30% Han en 70% minderheden. Kaili is aan het moderniseren, maar er lopen nog steeds mensen in Miao-kleding rond. Midden in Kaili staat een rotonde met daarop een ring met reliëfs en buffelhorens en in het midden een grote lusheng.

Guizhou-Qinggang12-K2007

Zondagsmarkt

De zondagsmarkt van Kaili is een bezoek zeker waard. Er wordt van alles verkocht en u ziet er allerlei mensen uit de omringende dorpen.

Minderheden Museum

Het Guizhou Minzu Bowuguan staat in het zuiden van Kaili, op de 3e en 4e etage van een groot gebouw. Het museum is toe aan renovatie. U krijgt er wel een beeld van de diverse etnische groepen in de regio.

Minderhedendorpen

In Kaili zelf is niet zo bijzonder veel te zien. Kaili is echter de uitvalsbasis om in de nabijheid moeilijk toegankelijke Miao-gebieden te kunnen verkennen. De omgeving biedt een adembenemend landschap. U kunt er interessante dorpen bezoeken.

Dorpen ten noorden van Kaili

Matang

Matang is een Gejia-dorp. Er wordt batik kleding gemaakt. Het ligt even ten westen van Huangping (黄平).

Shibing 施秉

Ten oosten van Huangping ligt het Miao-dorp Shibing (zie Zhenyuan).

Dorpen ten zuidoosten van Kaili

Jidao

Het Miao-dorp Jidao ligt in de bergen, circa 20 kilometer van Kaili. Je kunt het niet per bus bereiken en het laatste stukje moet worden gelopen. Er komen weinig toeristen en is nog zeer authentiek. Jidao bestaat uit een benedendorp en een (traditioneler) bovendorp en er wonen iets meer dan duizend mensen. De bevolking is er zeer gastvrij.

Nanhua

Het Miao-dorp Nanhua even ten zuiden van Kaili is gewend bezoekers te ontvangen. Nanhua is ook altijd meer open geweest doordat er een kerk staat en een deel van het dorp christelijk is. Even buiten Nanhua is de Miao Embroidery Gallery and Workshop. Het is gehuisvest in de 771 Fabriek, een voormalige legerwerkplaats. Het doel is om het zeer kunstige Miao handwerk te stimuleren en te bewaren en zo vrouwen een bestaan te bieden.

Langde 郎德

Guizhou-Langde100-K2007Langde ligt 45 km ten zuidoosten van Kaili. Het bestaat uit een benedendorp en daarboven, een kilometer verder, een bovendorp: het echte Miao-dorp, van de ´Long Skirt Miao`. Het dorp is in de 14e eeuw gesticht. Het is al vanaf 1985 open voor buitenlanders en kreeg in 2002 de status van nationaal erfgoed. Alle huizen zijn van hout gebouwd. In met midden van het dorp is een plein waar de bronzen drum staat en waar festiviteiten plaatsvinden.
Het is mogelijk (indien gearrangeerd) hier een kleurrijk optreden mee te maken. Je wordt dan bij aankomst ontvangen met kommetjes rijstbrandewijn en naar het dorpsplein geleid. Daar hebben zo´n honderd mensen in festival kostuums zich verzameld. De vrouwen dragen veel zilveren sieraden. Je ziet optredens met dans, begeleid door muziek van drum en de lusheng.

Leishan 雷山

Leishan is een klein stadje aan de rivier en een districtshoofdstad.

Xijiang 西江

Bij Leishan is de afslag omhoog, naar mooie en oude dorp Xijiang. Het ligt prachtig tegen de berghelling en wordt omzoomd door rijstterrassen. Het bestaat uit houten huizen met zwarte daken en er gelden strenge regels voor nieuwbouw. Boven op de berg is een uitzichtpunt waar u mooi zicht hebt op het dorp en de omgeving. Xijiang is met 10 omringende dorpen de grootste Miao gemeenschap in China. Er leven circa 6.000 mensen in 1.288 families. Het is de beste plek om kennis te maken met de levenswijze van de Miao. U zult er ook een traditionele opvoering van Miao zang en dans kunnen zien.

Leigongshan 雷公山

Bij Leishan leidt een weg omhoog de Leigongshan (2178m) op. Het bovenste deel van de berg is een beschermd bospark, waarin o.a. resusapen, salamanders, stekelvarkens, cobra´s en wilde geiten leven. Vanaf de top is het uitzicht op een mooie dag prachtig.

Datang

Datang ligt 70 km ten zuidoosten van Kaili. Het is een dorp van de ´Short Skirt Miao´. Het ligt vlak langs de weg. Bijzonder zijn de houten hutten op palen in het water. Dit zijn de voorraadschuren die op deze wijze zijn beschermd tegen roof door allerlei dieren.

Dorpen ten noordoosten van Kaili

Shidong-markt17-K2007Taijiang 台江

Taijiang is een plaatsje ten noordoosten van Kaili met een bevolking die voor 90% uit Miao bestaat.

Fanpai 反排

Het Miao-dorp Fanpai ligt bij Tajiang. Naar het dorp gaat een weg omhoog en u ziet een fraai landschap met geterrasseerde berghellingen. De Miao-meisjes van Fanpai hebben een eigen stijl van dansen en dragen zelfgemaakte batik kleding.

Shidong 施洞

Het Miao-dorp Shidong ligt ten noordoosten van Kaili, circa 2 uur rijden over een goede weg en met onderweg fraaie vergezichten. Shidong ligt aan de Qingshui (‘schoon water’) Rivier. Eens in de zes dagen is er een grote markt in de hoofdstraat en bij de rivier.

In Shidong is ieder jaar in april/mei (15e-17e dag van de 3e maanmaand) een groot festival, het ´Sisters Festival´, vooral bedoeld voor dating voor de Miao. De meisjes zijn dan op hun mooist gekleed en tonen hun zilver en fraaie borduurwerk. Er wordt gedanst onder begeleiding van houten drums. Er wordt ook een drakenbootrace gehouden.

Tanglong 塘龙

Aan de rand van Shidong ligt het dorpje Tanglong. Hier wonen twintig families van zilversmeden. Ze werken in een eenvoudige workshop, en hebben een kamer waar producten worden getoond en verkocht.

Dorpen ten westen van Kaili

Qinggang

Qinggang is een sfeervol Miao-dorp 20 km (30 min rijden) van Kaili. De vrouwen hier zijn zeer bedreven in de borduurkunst.

Kaili-Shiqiao07-K2007Qingman

Het dorp Qingman ligt 25 km van Kaili en wordt bewoond door Miao en voor een klein deel Mulao. Hier leven de zogenoemde ´Korte Hoorn Miao´. De Miao hier dragen korte rokken en zilveren hoofdtooien met kleine hoorns. Ze zijn zeer bedreven in de kunst van het borduren. In het dorp is bij het plein een borduurwerk tentoonstellingshal, nieuw gebouwd in traditionele stijl.

Shiqiao

Het mooie Miao-dorp Shiqiao (Stenen Brug) met zijn pittoreske hoofdstraat is gespecialiseerd in het maken van papier. Het papier wordt gemaakt van moerbeibast en het heeft een hoge kwaliteit. In het dorp staan houten huizen en ook nieuwe huizen worden uit hout opgetrokken. Voor het dorp zijn in de rivier enkele waterwielen te zien.

TOURS MET KAILI

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens