ZOEKEN:

SHENZHEN 深圳

Shenzhen ligt in de provincie Guangdong, in het zuiden van China, aan de grens met Hongkong. Tot de 80-er jaren van de 20e eeuw was het een dorp met een stationnetje, waar bezoekers aan het gesloten en mysterieuze China overstapten en het land binnenkwamen en verder reisden naar het 160 km verder gelegen Guangzhou. Nu is Shenzhen een grote (ca. 14 miljoen inwoners) en zeer moderne stad, ontstaan uit de Speciale Economische Zone die op gezag van Deng Xiaoping werd gesticht.

Central Business District (CBD)

Shenzhen is een van de productiecentra en de vierde haven van de wereld geworden, waarin de skyline wordt gedomineerd door wolkenkrabbers. Dat is vooral goed te zien in het Central Business District, meestal aangeduid als CBD.

Shenzhen Convention & Exhibition Center

Een van de kenmerkende gebouwen is het Shenzhen Convention & Exhibition Center (深圳会展中心, Shenzhen Huizhan Zhongxin), dat staat aan de zuidzijde van de centrale as door het CBD. Deze door Duits bureau ontworpen tentoonstellingshal is een “crystal palace” van moderne architectuur, met daarin allerlei ruimtes voor tentoonstellingen, beurzen en conventies en daarnaast restaurants, theaterzalen en allerlei multifunctionele ruimtes. Het centrum meet 540 bij 282 meter, heeft 6 verdiepingen boven en 2 onder de grond en een oppervlakte van 220.000 m².

Meridian View Center

Het Meridian Uitzichtpunt (深圳地王, Shenzhen Dewang) is op de 69e etage van het Dewang Mansion aan het Shun Hing Plein. U heeft er uitzicht over Shenzhen en Hongkong.

Hongfa Tempel

De boeddhistische Hongfa Tempel (弘法寺) dateert uit 1990. Hij ligt te midden van loofbomen in het groene hart van Shenzhen, in de Fairy Lake Botanical Garden (深圳仙湖植物园, Shenzhen Xianhu Zhiwuyuan). Het 588 ha grote gebied is verdeeld in 17 thematuinen. In het park is ook het Paleontologische Museum (古生物博物馆, Gushengwu Bowuguan) te vinden.

Shenzhen Museum

Het Shenzhen Museum (深圳博物馆, Shenzhen Bowuguan) werd in 1998 geopend en na een grondige verbouwing in 2008 heropend. In het museum is vooral aandacht voor de Hakka cultuur en de lokale geschiedenis.

Moderne kunst

Shenzhen wil zich vooral profileren als moderne stad. Daarom wordt er veel geïnvesteerd in moderne kunst en in design. Er zijn veel festivals, tentoonstellingen en galeries. Een voorbeeld is de in 1997 geopende He Xiangning Art Gallery, (何香凝美术馆, He Xiangning Meishuguan), genoemd naar een beroemde contemporaine vrouwelijke schilder. In deze galerie is er vooral aandacht voor kunst gemaakt door vrouwelijke kunstenaars. De Shenzhen Art Gallery (深圳美术馆, Shenzhen Meishuguan) biedt allerlei tentoonstellingen. Een zeer opvallend gebouw is het nieuwe Shenzhen Museum of Contemporary Art & Urban Planning (當代藝術與都市計畫展覽館, Shenzhenshi Dangdai Yishu Yu Dushe Jihua Zhanlanguan). De meest recente toevoeging is de Design Society, het in december 2017 geopende design museum in Shekou.

Splendid China

In het in 1989 geopende Splendid China (锦绣中华, Jinxiu Zhonghua) zijn miniatuurversies (de meeste op een schaal van 1:15) van de beroemdste bezienswaardigheden van China te zien. Daaronder zijn o.a. de terracotta soldaten van Qin uit Xi’an, de Grote Muur, de Verboden Stad, het oude Zomerpaleis, het West Meer van Hangzhou, de Li-rivier van Guilin, de Mogao Grotten uit Dunhuang en het Potala Paleis uit Lhasa. Het terrein is ingericht als een park met diverse tuinen en tussen de gebouwen vele beelden. Er zijn ook shows, natuurlijk souvenirwinkels en diverse eetstalletjes en restaurants.

China Folk Culture Village

Naast Splendid China is het in 1991 geopende Folk Culture Village (中华民族文化村, Zhonghua Minzu Wenhua Cun), dat is gewijd aan de 56 etnische minderheden van China. Op een groot terrein zijn 24 typische huizen op ware grootte nagebouwd, o.a. die van de Buyi, Dai, Dong, Mongolen en Tibetanen. Ook is er een museum gewijd aan de culturen van de minderheidsvolkeren van China. Er zijn culturele shows en er worden natuurlijk souvenirs verkocht en er kunnen lokale snacks gegeten worden. Gedurende het jaar worden diverse minderheden middels een ‘festival’ in het zonnetje gezet.

Window of the World

In het Window of the World (世界之窗, Shiejie Zhichang) pretpark zijn reproducties te zien van 118 beroemde monumenten uit de hele wereld, o.a. de piramides van Egypte, het Paleis van Versailles, het Witte Huis en de Sint Pieter. Er zijn ook festivals en allerlei activiteiten (zoals Indiaantje spelen).

Happy Valley

Happy Valley (欢乐谷, Huanlegu) is een groot themapark met negen gebieden zoals het Spaanse Plein, Tyfoon Baai, Goudmijnstad, Waterpark etc. Dus lol voor jong en oud.

Xiasha ‘Urban Village’

Voor 1980 was Shenzhen een landelijk gebied met daarin diverse vissersdorpen, boerendorpen en kleine stadjes. Een van die dorpen was Xiasha (下沙). Het ligt nu in de stad Shenzhen, even ten oosten van het themapark Splendid China. De voormalige dorpelingen hebben kunnen profiteren van de waardevermeerdering van hun grond. Dat hebben ze onder meer gebruikt om de Chenyang Hao Tempel en de Huang Voorouderhal (黄思铭公世祠, Huangsiming Gongshici) te renoveren en om op het plein diverse standbeelden te plaatsen, o.a. een visser en een boer, Sun Wukong, de daoïstische Acht Onsterfelijken, de godin Guanyin en een Lachende Boeddha.

Dameisha en Xiaomeisha

Dameisha en Xiaomeisha zijn de twee stranden van Shenzhen. Dameisha (大梅沙) is 1,8 km lang zandstrand en hier zijn golven geschikt om te surfen. Xiaomeisha (小梅沙) is een wit zandstrand van ongeveer 1 km lengte. Bij Xiaomeisha is een waterpark, Xiaomeisha Sea World. (小梅沙海洋世界, Xiaomeisha haiyang shijie), ook wel Shenzhen Ocean World genoemd.

Overseas Chinese Town

Zoals de naam Overzeese Chinezen Stad (華僑城, Huaqiaocheng) aangeeft is dit gebied ooit bestemd voor Overzeese Chinezen die na 1949 terugkeerden naar China. Het is een groen gebied met daarin o.a. het Maya Waterpark (玛雅水公园, Maya Shui Gongyuan) en het Yanhaishan Park (燕晗山郊野公园, Yanhaishan Jiaoye Gongyuan).

Overseas Chinese Town East

Even ten noorden van Dameisha is Overzeese Chinezen Stad Oost (东部华侨城, Dongbu Huaqiaocheng). Nu is het een gebied met enkele mooie valleien en dorpen. De valleien zijn nu themaparken. De Knight Valley heeft o.a. een waterpark, een waterval, een wijndorp met blokhutten en een ecozone. De Tea Stream Valley heeft een theetuin, een theedorp, een wetland tuin en een ‘Zwitsers’ dorp. In de Wind Valley (云海谷, Yunhaigu) kan worden gegolfd. Tussen deze valleien staat de Huaxing Tempel (大华兴寺). Er zijn in de valleien ook allerlei shows, zoals een theeceremonie, een vogelshow, muziek etc.

Safari Park

Het Shenzhen Safari Park (深圳野生动物园, Shenzhen Yesheng Dongwuyuan) omvat 640.000 m² en bevat meer dan 300 wilde dieren, waaronder de reuzenpanda, goudharige aap, tijger en olifant.

Xili Meer

Het Xili Meer (西丽湖, Xilihu) ligt 30 km van Shenzhen. Het is een kunstmatig meer, een reservoir, dat is ontwikkeld tot een (open) Country Club, met als attracties een ronddraaiend restaurant, de Xili Long Walk (een passage van een paar honderd meter lang) en de Xili Tower (gebouwd naar het voorbeeld van de Yuangyang Toren bij het Sun Moon Lake in Taiwan).

Xin’an Gucheng

Xin’an Gucheng (新安古城), oftewel Nantou Gucheng (南头古城) in het district Nanshan werd in 1730 gebouwd als ommuurde vesting op een strategische plaats, bij de rivier en de zee.

Dapengcheng

Het ommuurde dorp Dapengcheng (大鹏城) ligt 55 km ten oosten van het centrum van Shenzhen, aan de Daya Baai. De dorp is in de 15e/16e eeuw ontstaan als fortificatie vanwaaruit de piraterij in de Zuidchinese Zee werd bestreden. Er waren twee legerkampen, Liufu en Laifu. Laifu stond in de 19e eeuw onder commando van admiraal Lai Yingyang. Zijn residentie is nog altijd te zien, maar veel nakomelingen zijn verhuisd naar Hongkong en Nederland. In Dapengcheng zijn twee daoïstische tempels, de Tianhou Tempel en de Fude Tempel.

TOURS MET SHENZHEN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens