ZOEKEN:

Maoming ligt in het zuidwesten van de provincie Guangdong, 121 km van Zhanjiang en 362 km van Guangzhou. De prefectuur Maoming omvat 11.500 km2 en heeft 6,8 miljoen inwoners, waarvan er 2,4 miljoen in de stad wonen. De stad bestaat uit twee districten:
Maonan (het centrum) en 25 km zuidelijker Dianbai (de haven). Ten zuiden van Maoming is de Zuid-Chinese Zee. Het is een groen gebied met een subtropisch klimaat en temperaturen van zelden onder de 22gC. Het landschap, de natuur en het aangename klimaat zijn de belangrijkste attracties.

Maoming by night

Maoming is genoemd naar de daoïstische geleerde Pan Maoming uit de 4e eeuw en heet zo sinds het jaar 598. Maar de plaats bestond al in de 6e eeuw vC. Na 1949 ontwikkelde Maoming zich tot een centrum van de petrochemische industrie. In recente tijd kreeg Maoming enigszins dubieuze faam, vanwege de massale protesten in 2014 tegen benzeenvervuiling. Daarop werden vele lokale autoriteiten vervolgd wegens corruptie.
In de districten Huazhou (化州), Xinyi (信宜) en Gaozhou (高州) wordt veel fruit verbouwd.

Maonan 茂南

Maonan is het stedelijke centrum van Maoming. Er wonen ongeveer 820.000 mensen in het Maonan Stadsdistrict. Het is een behoorlijk aangenaam woongebied, waar de pleinen in de avond tot leven komen. Een mooi plek om te recreëren is het Nieuwe Meer Park (新湖公园, Xinhu Gongyuan).

In Maonan staat het Maoming Museum (茂名市博物馆, Maomingshi Bowuguan).

Even ten westen van Maonan is het Maoming Bospark (Maoming Senlin Gongyuan) te vinden.

Dianbai 电白

Dianbai ligt 25 km ten zuidoosten van Maonan. In het stadsdistrict wonen ca. 1,6 miljoen mensen. De besloten baai aan de zuidzijde van Dianbai is de Shuidong Haven, meestal aangeduid als Maoming Haven. Het is een grote haven vanwaaruit vooral olie en zeeproducten worden verscheept.

Stranden

Aan de zuidzijde van de baai ligt de landtong Nanhai (南海). Bij Maogang (茂港) zijn kilometers lange zandstranden, ook wel ‘First Shoal of China’, het No.1 Strand van China (中国第一滩, Zhongguo Diyitan) genoemd. U kunt er zwemmen, zonnebaden, of actief zijn (o.a. strandvolleybal, paragliden en sailboarden.

Fangji Eilanden

De eilanden Dafangji (大放鸡) en Xiaofangji (小放鸡) liggen in de Zuid-Chinese Zee, en zijn bereikbaar per boot vanuit de haven van Bohe. Bohe ligt 50 km ten zuidoosten van Maoming. Vanaf de haven is het Het Grote Kip Eiland (Dafangji) is 1,9 km2 groot. Het is een vakantieresort, met als specialiteit de duikmogelijkheden in de koraalriffen.

Tianmashan

Het Tianmashan Eco-toerisme Gebied (天马山生态旅游景区, Tianmashan Shengtai Luyou Jingqu) ligt bij de stad Xinyi (信宜), 95 km ten noorden van Maoming. Op de 1.080 meter hoge Tianma Berg vindt u een fraai landschap, met bomen, valleien, waterbronnen, watervallen en vreemdgevormde rotsen.

Madame Xian Tempel

In Gaozhou (高州) staat de Madame Xian Tempel (冼太庙, Xiantaimiao). De Xiantai Tempel is rijk versierd en er zijn vele beelden te zien. Hij is gebouwd in 1535 en gewijd aan de vrouwelijke leider van een van de stammen van de Baiyue (百越), de ‘Honderd Yue’. De Yue bevolkten het zuiden van China en het noorden van Vietnam voordat de Han-Chinezen hen vanaf tweeduizend jaar geleden geleidelijk overvleugelden en zij daarin assimileerden en opgingen (‘sinificeerden’). Aan de Yue herinnert nog het rijk Nanyue, ooit met Guangzhou als centrum en omgekeerd Yuenan (=Vietnam).
In Maoming zijn op diverse plaatsen andere Xiantai of Xitai Tempels te vinden.

In Gaozhou zijn er behalve de Xiantai Tempel aan de overkant van de Jian-rivier de Guanshan Tempel (观山寺群, Guanshansi), het boeddhistische Guanfu Klooster (广福庙, Guangfumiao), met daarbij de Baoguang Pagode (宝光塔, Baoguangta).

Lychee-dorp

In Genzi (根子) in het Gaozhou District is de ‘Genzi Litchi Cultural Tourist Area’, waarin de verbouw en het nuttigen van lychees centraal staat.

Zhangpo

In Gaoliang (高凉) in het Gaozhou District zijn de ruïnes van de oude stad Zhangpo (长坡旧城, Zhangpo Jiucheng) te vinden.

Naast Zhangpo staat een Xiantai Tempel (冼太庙, Xiantaimiao).