ZOEKEN:

FOSHAN 佛山

Foshan is een stad met 800.000 inwoners 20 km ten zuidwesten van Guangzhou in de provincie Guangdong. Foshan is een welvarend industrieel centrum. Het heeft al vele eeuwen bekendheid vanwege zijn nijverheid, vooral aardewerk, en krijgskunst.

Het bestuurlijke centrum van Foshan is Chancheng.

Zu Tempel

De Zumiao in het centrum is een Vooroudertempel en een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Foshan. Hij werd gebouwd tijdens de Noordelijke Song (960-1127) als tempel voor Xuantian (de taoïstisch God van het Water). Gedurende de eeuwen werd hij herbouwd en uitgebreid. Van zuid naar noord ziet u diverse gebouwen. Het Wanfu Podium wordt gebruikt voor opvoeringen van de Yue Opera. De Lingying Archway is in 1451 gebouwd. Hierna volgt de Jinxiang Vijver, tussen de Klokkentoren en Trommeltoren. Via de Sanmen Poort bereikt u de Hoofdhal, waar geofferd wordt aan taoïstische godheden. In het midden staat het beeld van Xuantian. Achter de Hoofdhal staat de Qingzhen Toren.

Nanfeng Oven

De oude Nanfeng Oven is de plek waar voor het eerst aardewerk werd gebakken in Foshan. Foshan werd al tijdens de Tang (618-907) een centrum voor keramiek. Er zijn nog drie zogenoemde ‘drakenovens’, ovens gebouwd tegen een heuvel zodat hij goed doorwaait, bewaard gebleven in Foshan. De Nanfeng (Zuidwind) Oven wordt tot op de dag van vandaag gebruikt. U kunt het proces van nabij zien. Hij wordt gestookt op hout. De temperatuur, die kan oplopen tot 1.300 ℃, wordt vakkundig beheerst, passend voor de verschillende soorten aardewerk die er worden gebakken. Bezoekers kunnen er ook zelf een potje maken en laten bakken. De Nanfeng Oven is te vinden in Shiwan, een deel van Changcheng.

Lotus World

In het zuiden van het stadsdistrict Sanshui is Lotus World te vinden. Er zijn 300 soorten lotussen te zien. Maar er is ook een Confuciustempel, een 108 meter lange Liggende Boeddha, en sportfaciliteiten, zoals een skihelling (gras) en een autoclub.

Nanhai 南海

Nanhai is nu een staddistrict van Foshan. Het is ontstaan uit een dorp dat in 1271 werd gesticht door twee broers die vluchtten voor de Mongolen die toen China veroverden.

Nanhai Guanyin

In Nanhai staat op de Xiqiaoshan een groot (62 meter hoog) bronzen beeld van Guanyin, de boeddhistische Godin van Genade.

Aan de voet van de helling waarop Guanyin staat is de in 1996 gebouwde Baofeng Tempel, ook wel de Nanhai Guanyin Tempel genoemd. Op deze plek stond een uit 990 daterende tempel, die in de eeuwen erna meermalen werd verwoest en weer hersteld of herbouwd. Eind 19e eeuw was de tempel totaal verdwenen. Voor de herbouw in de 90-er jaren van de vorige eeuw dienden gebouwen in de Verboden Stad in Beijing als voorbeeld.

Shunde 顺德

Shunde ligt waar de Ronggui uitkomt in de Tanzhou. Het is vanouds een rivierhaven met directe verbindingen met Hongkong. In Shunde zijn ook twee golfclubs te vinden.

Qinghui Tuin

De Qinhui Tuin is de belangrijkste bezienswaardigheid in Shunde. De tuin werd aangelegd voor een hoge bestuurder die hier leefde aan het eind van de Ming Dynastie (1368-1644). De Qinghui gold als een van de vier mooiste tuinen van Guangdong en is goed onderhouden. U vindt er rotsformaties, vijvers, bomen, torens en paviljoens, die samen een harmonieus geheel vormen.

Baolin Tempel

De Baolin Tempel

Bruce Lee Familiehuis

Het voorouderlijke huis van Bruce Lee (Li Xiaolong; 1940-73), een grote meester in de krijgskunst Kungfu en een bekende filmster, staat in het dorp Shang in Shunde. Bruce Lee was hét voorbeeld voor Jackie Chan, Jet Li en andere kungfu filmsterren. Het huis is in de traditionele stijl gebouwd. De Voorouderhal van de familie Lee is een statig, groot gebouw. Daarnaast staat het kleine huis dat de grootvader van Bruce Lee bouwde en waar Bruce als kind korte tijd woonde voordat hij verhuisde naar Hongkong. Nu zijn er foto’s uit zijn films te zien.
Omdat het familiehuis nog altijd veel bezoekers, vooral liefhebbers van kungfu, trekt, is er in de stad Jun’an een Bruce Lee Museum geopend.