ZOEKEN:

CHAOZHOU 潮州

Chaozhou is een oude stad aan de Han-rivier in de provincie Guangdong in het zuiden van China. Het was ooit een centrum voor handel en cultuur en heeft nog altijd een eigen stijl in taal, keuken en theater. Chaozhou wordt beschut door de heuvels van de Jinshan en de Hulushan. Het oude centrum is sfeervol. In de stad zelf wonen circa 350.000 mensen. De stadsprefectuur heeft 2,5 miljoen inwoners.

Chaozhou heeft een eigen cultuur en dialect (Teachow), dat meer verwant is aan het Min van het nabijgelegen Fujian dan aan het Kantonees. Ook heeft Chaozhou een geheel eigen keuken, thee (Gongfu) en opera. In de 19e eeuw en 20e eeuw zijn veel mensen vanuit Chaozhou gemigreerd naar Hongkong, Singapore en andere delen van Zuidoost-Azië.

Stadsmuren

Van de oude stadsmuren van Chaozhou resteert nog een stuk van 2,6 km, aan de zijde van de Han-rivier. In het midden daarvan is de Guangji Poort, met daarop een paviljoen waarin een museum over de lokale geschiedenis is gevestigd. Vanaf de stadsmuren heeft u een mooi uitzicht over de stad.

Guangji Brug

De Guangji Brug over de Han-rivier werd in 1170 tijdens de Song-dynastie gebouwd als meer dan 500 meter lange pontonbrug. Hij kreeg in de 14e eeuw zijn huidige vorm: twee vaste delen met daartussen een drijvend deel op 18 pontons, zodat grote schepen konden passeren. De vaste delen zijn overkapt met paviljoens op de 24 pieren. De Guangji Brug is een van de meest beroemde bruggen in China.

Confucius Academie

De academie waar vroeger de studenten werden voorbereid op de examens in de klassieken, waarna ze carrière konden maken als bestuurders, is nu een museum. Er is o.a. een fototentoonstelling te zien.

Kaiyuan Tempel

De grote Kaiyuansi dateert uit 738. Het is nog altijd een levendige boeddhistische tempel. Hij bevat vele beelden van Boeddha’s, arhats en bodhisattva’s, waaronder een 1000-armige Guanyin, de Godin van Genade.

Hanwengong Tempel

De Hanwengong Tempel staat aan de overkant van de Han-rivier en is vanaf de Guanji Poort via de Guangji Brug bereikbaar. De tempel is ter ere van de Confuciaanse filosoof Han Yu (768-824), die zich tijdens de Tang-dynastie keerde tegen praktijken binnen het boeddhisme (dat toen door de keizer werd gesteund) en die daarom werd verbannen naar Chaozhou.

Vuurtoren van Boeddha

De Beige Fodeng diende om schippers op de Han-rivier te waarschuwen dat ze de gevaarlijke stromingen bij Chaozhou naderden. Een keizer die over de rivier voer werd wakker van het licht en dacht dat een Bodhisattva hem het licht schonk, vandaar de benaming.

West Meer Park

Ten noordwesten van de oude stad is het mooie West Meer Park.

TOURS MET CHAOZHOU

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens