ZOEKEN:

YUMEN 玉门

Yumen is een kleine stad in de provincie Gansu, tussen Jiayuguan en Dunhuang. Er wonen iets meer dan 100.000 mensen en het is een centrum voor de olieindustrie. Het stadsdistrict Yumen behoort tot de stad Jiuquan. Yumen moet niet worden verward met de Yumen Pas, deze oude toegang tot de Zijderoute ligt bij Dunhuang, 400 km ten westen van de stad Yumen.

Verslagen uit de 3e eeuw maken al melding van oliebronnen. Brandende olie werd gebruikt om Jiuquan tegen vijanden te verdedigen. Vanaf de dertiger jaren van de 20e eeuw wordt hier op grote schaal olie gewonnen. Er is een grote raffinaderij en er is een pijpleiding naar Lanzhou. De olie begint echter op te raken en men is druk bezig met alternatieven.

yumen-windparkYumen Windpark

Yumen ligt op een strook land tussen bergketens en daardoor is er vaak harde wind. De oliebronnen raken snel leeg en daarom heeft de lokale regering van de prefectuur Jiuqian besloten om fors te gaan inzetten op windenergie. Er wordt maar liefst 120 miljard yuan geïnvesteerd. In 2009 werd de eerste fase gelanceerd, met 134 windmolens.

De ‘windboerderij’ kost in de eerste fase 1,7 miljard yuan en moet na 14 jaar winstgevend worden. Er komen ook een thermische centrale en hydrocentrale. Deze dienen als aanvulling en als corrector: de overtollige wind doet het water stijgen en als het windstil is, wordt het water gelost en wordt energie vrijgemaakt.

Changma Grotten 玉门昌马石窟

De Changma Grotten ten westen van het dorp Shuixian (62 km ten zuiden van Yumen) zijn te vinden in een klein basin van de Changma-rivier, omringd door bergen. In de rotswand zijn er nog 11 grotten, verdeeld in een zuid-, noord- en centrale sectie. Die in het noorden en zuiden zijn in zeer slechte staat en moeilijk te bereiken. Er zijn in het centrale deel 4 grotten in redelijk goede staat.

TOURS MET YUMEN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens