ZOEKEN:

XIAHE 夏河 / LABRANG བླ་བྲང་བཀྲ་ཤིས་འཁྱིལ་ 拉卜楞寺

In Xiahe in het zuiden van Gansu staat op de noordoostelijke rand van het Qinghai-Tibet Plateau een van de grootste Tibetaanse kloostercomplexen, het Labrang Klooster. Eigenlijk is het andersom; het klooster is al een dorp op zich en daaromheen is Xiahe ontstaan. Het wordt ook wel ‘Klein Tibet’ genoemd en ligt op 2940 meter hoogte.

Xiahe-Labrang01

Het dorpje Xiahe bestaat uit een Tibetaanse en een Moslimwijk. 78% van de bevolking is Tibetaans. Het zijn vooral de Hui, de moslims, die de handel domineren. Dat blijkt op de lokale markt. De spullen die er worden verkocht richten zich vooral op Tibetaanse pelgrims.

Het is een mooie tocht van 280 km van Lanzhou naar Xiahe. U rijdt geleidelijk omhoog en passeert heuvels en prachtige valleien. Het is eventueel mogelijk om de tocht te combineren met een bezoek aan Binglingsi.

Linxia 临夏

Onderweg kunt u een korte stop maken in het islamitische Linxia, waar de bevolking vooral uit (islamitische) Hui bestaat. Er zijn in Linxia diverse moskeeën, bijvoorbeeld de 150 jaar oude Gongbei Moskee (华寺拱北清真寺, Huasi Gongbei Qingzhensi), een prachtig bouwwerk in Chinese stijl. Hij werd in 1959 door brand verwoest, maar is in 1969 (nota bene tijdens de Culturele Revolutie!) herbouwd en is in 1987 ingrijpend gerestaureerd. De moskee bestaat uit diverse gebouwen, waaronder een tombe. Helaas zijn de moskeeën voor niet-moslims alleen van buiten te zien.
Even voorbij Linxia markeert een kleine Tibetaanse stupa het begin van het Tibetaanse gebied.

Labrang

Het Labrang Klooster (拉卜楞寺, Labulengsi, ‘Woonplaats van de Verlichte’) is een van de grootste Tibetaanse kloostercomplexen in China. Het omvat 866 ha en ligt even ten westen van Xiahe, bij de Daxia-rivier. Het bevat tienduizenden kamers, geschilderd in de kleuren rood, geen en wit, diverse tempelhallen en witte stupa’s in het noordoosten en noordwesten. Het klooster is een van de zes belangrijkste heiligdommen van de School der Geelmutsen (‘Gelugpa’) in China en Tibet. Het is een fantastische schatkamer van de Lama-cultuur, met meer dan 60.000 Boeddhabeelden en een uitgebreide collectie (meer dan 10.000 boeken) boeddhistische geschriften en wetenschappelijke werken. Om een goed totaalbeeld van het klooster te krijgen kunt u de Gongtang Pagode in het zuidwesten beklimmen of de rivier oversteken en de heuvel beklimmen.

Het klooster is in 1709 gebouwd, toen het gebied onder gezag stond van een Mongoolse vorst. Deze maakte een pelgrimstocht naar Lhasa en ontmoette daar in het Drepung-klooster een uit Xiahe afkomstige Lama-geleerde. Toen de vorst vervolgens het klooster had laten bouwen werd deze Lama, E’angzongzhe, de eerste abt, ofwel de eerste Jiamuyang (‘Levende Boeddha’) van Zaxiqi Si, zoals het Labrang Klooster oorspronkelijk werd genoemd. De huidige, zesde, Jiamuyang woont niet in het klooster maar elders in Lanzhou. Tijdens de Culturele Revolutie heeft hij onder politieke druk moeten huwen met een Chinese.

Op het hoogtepunt van zijn macht woonden er bijna vierduizend monniken in het klooster. Tegenwoordig zijn er nog circa duizend monniken en vijfhonderd novieten. De meeste monniken komen uit Qinghai, Gansu, Sichuan en Binnen-Mongolië. Zij hebben van het Labrang Klooster het meest actieve en omvangrijke klooster van het Lamaïsme binnen én buiten Tibet gemaakt. De hele dag door vinden er religieuze activiteiten plaats: meditatiesessies, muziekrepetities, dansen, thanka schilderen (religieuze afbeeldingen), etc. Sommige daarvan zijn voor het publiek te aanschouwen.

Het klooster is tevens een boeddhistische universiteit en bevat zes instellingen of faculteiten (Esoterisch boeddhisme, Hogere en Lagere Instelling van Theologie, Medicijnen, Wetten, Astrologie en Kunst). De Grote Soetra Hal (Dajingtang) of Wensi College is de geheiligde plaats waar de monniken tezamen komen voor hun gebedsdiensten. Deze hal uit 1704 is weliswaar in 1985 grotendeels door brand verwoest, maar sindsdien weer in volle glorie herbouwd. De Gouden Dak Hal is het hoogste gebouw van het kloostercomplex. Het heeft zes etages en het is bedekt met bronzen daktegels die met goud zijn gewassen. De stijl heeft Nepalese invloeden. In de hal staat groot bronzen Boeddhabeeld dat is gemaakt door Nepalese handwerkers. Behalve diverse Boeddhabeelden zijn er in het klooster ook botersculpturen en fraaie muurschilderingen te zien.

Het klooster wordt omringd door de Lange Corridor van Gebedsmolens. Loop hem met de klok mee en in de 3½ km passeert u meer dan 1.700 gebedsmolens. U kunt ze laten draaien en daarmee de sutra’s in de molens ‘lezen’.

Bij het klooster is een speciaal restaurant waar u een lokale maaltijd kunt gebruiken: melkthee, gekookt schapenvlees met gerstjenever en een broodje schaap, gevolgd door een kom yoghurt.

Sangke 桑科

Circa 15 km ten zuidwesten van Xiahe kunt u een indruk krijgen van het nomadische leven op de graslanden. De Sangke Graslanden (桑科草原, Sangke Caoyuan) beslaan een gebied van 70 km² waardoor de Daxia-rivier stroomt en dat wordt omringd door bergen. Er grazen vele schapen en yaks. In de zomermaanden worden er door de semi-nomadische herders tenten opgezet. Het is mogelijk om een Tibetaanse familie te bezoeken en zelfs om een (koele) nacht te verblijven bij een familie en zo het dagelijkse leven te ervaren. Geniet van de gezouten yakboterthee, het schapenvlees, de gestoomde broodjes en de tsampa (geroosterde gerst).

In de derde week van juli wordt het Xianglang Festival gehouden. Dan verzamelen zich mensen uit de omgeving om hier te kamperen, te eten, te drinken, te dansen en paardenraces te houden.

Ganjia 甘加

Ganjia ligt 35 km ten noorden van Xiahe; na de Naren-pas te zijn gepasseerd zie je uitgestrekte graslanden. Deze zijn niet zo mooi als die van Sangke, maar ook hier zie je groene hellingen met schapen en soms paarden en yaks. Ganjia is zowel de naam van de graslanden als van het plaatsje.

Bij Ganjia zijn twee kleine kloosters te zien. Het Trakkar Gompa ligt bij de Nekhang Grotten (alleen via touwen toegankelijk) ten oosten van Ganjia. Er wonen circa 100 monniken. Vanaf de rots achter het klooster heeft u  een fraai uitzicht op Bajiao. Het onlangs gerenoveerde Tekway Gompa is een Bon-klooster en ligt 5 km van Ganjia.

Bajiao 八角

Bajiao was tweeduizend jaar geleden, tijdens de Han-dynastie, een militair fort en later een halteplaats voor karavanen tussen Qinghia en Gansu, op e plek waar de Yangqu- en Yangla-rivieren samenkomen. De stad is nu geheel geruïneerd. Hij had een opmerkelijke vorm en heet daarom de Achthoekige Stad (八角城古遗址, Bajiaocheng gu yizhu).  De ruïnes van Bajiao liggen 2 km ten oosten van Ganjia, 37 km ten noorden van Xiahe.

TOURS MET XIAHE / LABRANG

Zijderoute

op aanvraag
17 dagen

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens