LANGMUSI 郎木寺 / Taktsang Lhamo སྟག་ཚང་ལྷ་མོ
Langmusi is een dorp op 3325 meter hoogte, in de provincie Gansu op de grens met Sichuan; de grens (gemarkeerd door een riviertje) loopt zelfs door het plaatsje. De Tibetaanse naam Taktsang Lhamo betekent Tijgergrot en Fee, en verwijst naar pre-boeddhistische heilige plekken bij de toegang naar de Lhamo Kloof. De bevolking is een mix van Amdo Tibetanen, Han-Chinezen en Hui. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Sertri Klooster in Gansu en het Kirti Klooster in Sichuan. Het is mogelijk in de omgeving wandeltochten of tochten te paard te maken.
Tot voor kort was Langmusi een lastig bereikbaar, slaperig dorp, hoewel het al eeuwenlang een stop is op de route van Lanzhou naar Chengdu en ook op de ‘Zuidelijke Zijderoute’, de Thee-paarden-route. Sinds enkele jaren trekt het, nog niet heel veel, maar wel steeds meer bezoekers en dat heeft vooral te maken met de snelweg die vanaf Lanzhou leidt naar de provincie Sichuan en die langs Langmusi loopt. Daardoor zie je in Langmusi nu touringcars die Chinese toeristen vervoeren en ook families die met hun eigen auto uit Lanzhou of Chengdu komen.
Sertri Klooster
Het Sertri Gompa of Daceng Lhamo Si (ook het Dacanglangmu Saichisi genoemd) ligt in het noorden van Langmusi, in de provincie Gansu. Vanaf de rivier leidt een weg omhoog naar het sfeervolle klooster. Het dateert uit 1713, en is in de eeuwen erna vele malen herbouwd en uitgebreid. Het klooster heeft een grote chorten en diverse tempels. Rond het klooster is een kora (pelgrimsronde).
Op de heuvel links naast het klooster (gemarkeerd met gebedsvlaggen) vinden nog altijd ‘sky burials’, de traditionele rite waarbij lijken klein gesneden en aan de gieren worden overgeven. De plek kan worden bezocht, maar bij een sky burial (die in de vroege ochtend plaatsvindt) zijn buitenstaanders niet welkom.
Kirti Klooster
Het Kirti Gompa of Lhamo Si (ook het Dacangnama Ge’erdisi genoemd) ligt in het zuiden van Langmusi, in de provincie Sichuan. De Chinese karakters 郎木寺 van Langmusi zijn dezelfde als die van Lhamo Si. Het klooster dateert uit 1748 en is in 2017 voor het laatst gerestaureerd en uitgebreid. Er wonen circa 1000 monniken. U passeert de Lhamo Poort en dan ligt het klooster rechts. Het omvat diverse gebouwen: een chorten (stupa), de Tsongkapa Tempel, het filosofisch instituut, het Kalachakra Instituut, het Tantrisch Instituut, het Medische Instituut, de Gedenkhal voor de 5e Kirti Rimpoche, wat verder richting kloof de Avalokitsvera Tempel, en op een eilandje in het stroompje (de Bailong (Witte Draak) Rivier) de plek waar gedebatteerd wordt (monniken trainen zich in het religieus-filosofische debat en via debatten worden examens afgenomen). De weide tussen het klooster en de kloof wordt ook gebruikt als plek waar de novicen, de monniken in opleiding, zich bij tijd en wijle kunnen ontspannen.
Taktsang Lhamo Kloof
Als u van het Kirti Klooster verder loopt langs de Bailong Rivier komt u in de Taktsang Lhamo Kloof, ook Namo Kloof genoemd. Aan het begin van de kloof zijn twee grotten, de Tijgergrot (Taktsang, in het Chinees Dacang) en de Feeëngrot (Lhamo, in het Chinees Langmu). Het zijn voor de lokale bevolking heilige plekken.
Hiking en paardentochten
U kunt door de kloof een hike, stevige wandeling, maken van ongeveer een uur heen en een uur terug. Ook is het mogelijk om de kloof te combineren met hikes op en langs bergen in de buurt, de Longdashan en de Zhaboshan. Lokale organisaties bieden ook fietstochten en 1 tot 3-daagse tochten te paard aan (tip: informatie over tochten in de omgeving via het Black Tent Café, overigens ook een plek voor een goed ontbijt en Westerse gerechten, en de Langmusi Horse Trekking Company).
Taktsang Lhamo Moskee
In Langmusi hebben de Hui hun eigen moskee. De Taktsang Lhamo Moskee is rond 1900 gebouwd door welvarende Hui kooplieden en staat bij de Bailong Rivier, tussen de Sanqu Rivier en het Kirti Klooster. De moskee heeft een traditionele minaret in de vorm van een houten toren.