ZOEKEN:

JIUQUAN 酒泉

Jiuquan is een stad in het westen van China, in de provincie Gansu, 32 km ten oosten van Jiayuguan. Jiuquan is het centrum van een prefectuur, dat een gebied van 191.000 km² omvat en een bevolking heeft van circa 1 miljoen mensen. Onder Jiuquan behoren de steden Dunhuang en Yumen.

Het district Suzhou (肃州区) is het bestuurlijke centrum van Jiuquan. Daarom worden de namen soms door elkaar gebruikt. Suzhou werd in 111 v.Chr. gesticht als militaire post in de voor de Zijderoute strategische Hexi Corridor. Suzhou ligt op 1500 meter hoogte.

Het gebied werd al 5000 jaar geleden bewoond. Rond de 4e eeuw v.Chr. heerste hier de Yuechi-stam, maar zij werden rond 200 v.Chr. verdreven door de Xiongnu (de ‘Hunnen’). De Xiongnu werden verslagen door een leger onder de Chinese generaal Huo Qubing. Bij Suzhou kwam een Chinees garnizoen en in 107 v.Chr. werd het protectoraat Jiuquan gesticht. In de 4e en 5e eeuw waren er veel onlusten. In dezelfde periode verspreidde het boeddhisme zich. Jiuquan werd een bloeiend handelsknooppunt dat in de 7e en 8e eeuw werd beheerst door Tuyuhun, Tibetanen, Uyguren en Tanguten (Xixia). De Mongolen veroverden Jiuquan in 1226. Tijdens de Pax Mongolica bloeide de handel weer en verbleef ene Marco Polo een jaar in Succiu, zoals hij Suzhou noemde. In 1606 eindigde de reis van de Franciscaan Benedictus de Goes in Jiuquan. Vanwege de strategische ligging bleef het gebied van heerser wisselen. In de Ming en Qing viel het onder Chinees gezag, maar in de tweede helft van de 19e eeuw was er een grote moslimopstand waarbij de Hui trachtten een eigen emiraat te stichten. In die periode werden veel oude gebouwen verwoest. De opstand werd in 1873 onderdrukt door de Chinese generaal Zuo Zongtang en daarna werden veel Hui gedeporteerd naar andere gebieden en kreeg Jiuquan een overwegend Han-Chinees karakter.

Trommeltoren

De Drum Tower van Jiuquan staat op een kruising midden in het oude centrum. Hier stond al in de 4e eeuw een wachttoren. Vanaf de Trommeltoren werd vanaf de 14e eeuw het uur geslagen. De huidige constructie is een herbouw uit 1905.

Jiuquan Museum

Het Jiuquan Museum staat aan de Gongyuan Lu. Er is een model te zien van de Dingjazha Tombe, met fraaie muurschilderingen die het dagelijkse leven in de Oostelijke Jin (317-319) tonen. Verder zijn er aardewerk, bronzen beeldjes en allerlei andere artefacten te zien.

Jiuquan Park

Jiuquan Suzhou District Jiuquan Park sculpture - dom schoonheidDe Wijnbron Tuin herinnert aan de naamgeving van Jiuquan. Nadat generaal Huo Qubing rond 120 v.Chr. de Xiongnu had verslagen stuurde keizer Wudi hem een voorraad uitstekende wijn. Om de wijn te delen met zijn officieren en soldaten goot hij de wijn in de bron. Sindsdien wordt Suzhou Jiuquan (‘Wijnbron’) genoemd. Huo stierf op 24-jarige leeftijd in 117 v.Chr. aan de pest, nadat hij water uit een door de Xiongnu met opzet besmet meertje had gedronken.

Wenshu Grotten

De boeddhistische grotten van de Wenshushan liggen 32 km ten zuidwesten van Jiuquan. De oudste grotten dateren uit de 4e en 5e eeuw. Ooit stonden er vele boeddhistische en ook daoïstische tempels op de berghelling. Buitenlandse reizigers die er begin 20e eeuw kwamen beschrijven vele heiligdommen en duizenden pelgrims, vooral Tibetanen.

Jiuquan Satellite Launch Center

Het Jiuquan Satellite Launch Center werd in 1958 gevestigd. Het ligt 100 km van de stad, op de grens met Binnen-Mongolië. Vanaf dit centrum vertrok in 2003 de Shenzhou 5 Raket, met daarin Yang Liwei, de eerste Chinees in de ruimte. In 2005 vertrok de Shenzhou 6, de tweede bemande ruimtevaart.

TOURS MET JIUQUAN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens