ZOEKEN:
Jiayu Fort (schilderij)
Jiayu Fort
Jiayu Fort
Jiayu Fort
Jiayu Fort
Jiayu Fort
Jiayu Fort (model)
Overhangende Grote Muur, Waterpoort
Overhangende Grote Muur
Sculpturen Zijderoute bij de Overhangende Grote Muur
Perzische handelaren op bezoek
Eerste Bakentoren
Kloof bij de Eerste Bakentoren
Lekker eten op de night market van Jiayuguan

JIAYUGUAN 嘉峪关

Jiayuguan (Jiayu Pas) is een kleine Han-Chinese buitenpost in Gansu, 32 km ten westen van de stad Jiuquan. Vroeger strekte de Grote Muur zich tot verder dan hier uit, maar in 1372, in de eerste jaren van de Ming-dynastie, werd hier een fort gebouwd dat het eindpunt van de Grote Muur betekende. Hiermee markeert Jiayuguan voor de periode van eind 14e tot half 18e eeuw de westelijke grens van Han-China.

Jiayuguan bevatte eens een binnen- en buitenstad. De buitenstad is nu een plaats met een bevolking van ongeveer 150.000 mensen. De stad is niet onaangenaam, maar modderig en stoffig. Jiayuguan ligt op een hoogte van 1.700 meter.

Jiayu Fort

Het Jiayu Fort (Jiayuguan Chenglou), 5 km ten westen van de stad, is de belangrijkste attractie van Jiayuguan. Het bewaakt de Jiayu Pas die tussen de met sneeuw bedekte Qilian-bergen en de Zwarte Bergen van de Mazong-keten ligt. Tijdens de Ming-dynastie was dit het eindpunt van de Grote Muur, de westelijke grens van het Chinese Rijk. Het fort werd door de Chinezen de ‘Onneembare Pas onder de Hemel’ genoemd. Het werd voor het eerst gebouwd in 1372, met bijgevoegde torens in daaropvolgende jaren. De buitenmuur is ongeveer 733 meter in omvang en bijna 10 meter hoog. Aan het oostelijk uiteinde van het fort is de Guanghua Men (Poort van de Verlichting) en in het westen is de Rouyuan Men (Poort van de Verzoening). Boven elke poort staan torens van 17 meter hoog. Aan de binnenkant van elke poort zijn paardenlanen die naar de top van de muur en de vier hoeken leiden. Buiten de Guanghua Poort, maar binnen de buitenmuur zijn drie interessante gebouwen, het Wenchang Paviljoen en de Guandi Tempel (met tableaus van het leven in het oude China), en het Openlucht Theater, waar soms opera’s zijn te zien. Bij het Fort is ook het Great Wall Museum met foto’s, kaarten en verhalen over de Muur. NB: het entreekaartje geeft ook toegang tot het museum. Ook zijn er tongpiao te koop, combi-tickets met tevens toegang tot de Overhanging Great Wall en de First Beacon.

Hangende Grote Muur

Circa 7 km ten noordwesten van Jiayuguan is de Hangende Grote Muur (悬壁长城, Xuanbi Changcheng) te zien. Hij verbindt Jiayuguan met Heishan, de Zwarte Bergen, en dateert uit 1540. In 1987 is hij gerestaureerd. Een Waterpoort overspant de Shiguan Kloof. De Muur bestaat uit twee secties, die in recente jaren zijn gerestaureerd en deels herbouwd. De eerste sectie bevat een fort en twee wachttorens die via een steile klim bereikbaar zijn. Vanaf het hoogste punt heb je een prachtig uitzicht over de woestijn en Jiayuguan-stad. Een voetpad leidt naar beneden. Daar zijn sculpturen van een karavaan te zien, want hier kruiste de Zijderoute de Muur. Verderop zijn sculpturen van krijgsheren, de Huguo Tempel, de Haihui Pagode en een rotstekening. De tweede sectie (niet toegankelijk) is steil en bevat twee wachttorens. Van de Muur gaat er een 6 km lange grintweg naar Jiayuguan Fort.

Eerste Toren van de Grote Muur

De ‘First Beacon of the Great Wall’ (长城第一墩, Changcheng Diyi Dun) ligt 7 km ten zuidwesten van het Jiayu Fort, aan de noordkant van de Beida-rivier en de Qilian-bergketen daarachter. De ‘bakentorens’ dienden als verdedigingswerk, wachttoren én als communicatiemiddel middels vuren en rook. Bakentorens werden circa 2.5 km van elkaar gebouwd op hogere plekken. Vaak waren er ruimtes beneden waar de soldaten leefden en voor de wapens, hout, mest (brandstof) en andere voorraden. De soldaten moesten zichzelf onderhouden, ze hielden wat vee en bebouwden akkers. De grotere torens werden door 5-7 soldaten bemand, de kleinere door 3-5 man. Er moest altijd iemand op de uitkijk staan en er golden strikte regels over de communicatie. Als de vijand werd gesignaleerd dan werd overdag middels rook en ’s nachts met vuur de volgende toren gewaarschuwd. Door te variëren in het aantal en de vorm (salpeter) van het signaal kon men details (zoals hoeveel vijanden) doorgeven. Binnen 6 uur was men 1000 km verderop op de hoogte van het gevaar.

Deze ‘eerste’ bakentoren werd gebouwd in 1539 van aangestampte aarde. Hij was tijdens de Ming het westelijke eindpunt van de Grote Muur en werd toen de Taolai-rivier Toren genoemd. Het terrein heeft twee toegangen en er rijden shuttle-karretjes naar de bakentoren. Bij de toren is de ‘Ondergrondse Vallei’, een klein bezoekerscentrum annex museum met een observatieplatform. Daarachter ligt de diepe kloof van de Beida-rivier. Iets verderop is het mogelijk om via een hangbrug de rivier over te steken. Er is ook een klein legerkamp gebouwd met o.a. yurts.

Zwarte Bergen Rotsschilderingen

In de Zwarte Bergen (黑山, Heishan), ca. 9 km ten westen van Jiayuguan, zijn rotsschilderingen (Heishan Yanhua) die dateren uit de Periode van de Strijdende Staten (476-221 v.Chr.). Ze zijn in slechte staat, maar dan ook bijzonder oud. Ook binnen het Jiayuguan Cultuurgebied (bij het Fort) is een plek die de Heishan Stone Carvings (黑山石雕群, Heishan Shidao Qun) wordt genoemd.

Xincheng 新城

Bij het dorp Xincheng (‘Nieuwe Stad’), 20 km ten noordoosten van Jiayuguan, zijn in 1972-73 meer dan 13 graftombes uit de Wei (220-265) en Westelijke Jin-dynastie (265-316) ontdekt. In de grafkamers zijn meer dan 600 goed bewaard gebleven muurschilderingen aangetroffen die het dagelijks leven afbeelden. Eén van de tombes, met drie grafkamers, is open voor bezoekers en wordt de Xincheng Ondergrondse Galerie (Xincheng Dixia Hualang) genoemd.

TOURS MET JIAYUGUAN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens