ZOEKEN:

PEITIAN 培田

Peitian ligt 300 km ten noordoosten van Xiamen, 73 km ten noordwesten van Longyan, in het district Liancheng (连城), in het westen van de provincie Fujian. Het prachtig tussen de bergen gelegen dorp heeft een geschiedenis van ruim 800 jaar. Het lag op het kruispunt van belangrijke handelsroutes en was beroemd om zijn academies in de klassieke leer van Confucius. Slenterend door de nauwe straatjes van dit oude handelscentrum proeft u de sfeer van het China van weleer.

Hakka-dorp

Peitian is een goed bewaard gebleven nederzetting van Hakka (Kejia). Het is acht eeuwen oud en gevormd tijdens de Ming (1368-1644) en de Qing (1616-1911). De geschiedenis van het dorp begon in 1344 toen de Wu familieclan vanuit het noorden van China naar deze plek migreerde. Er wonen in Peitian slechts 1500 mensen in 300 huishoudens, die alle de familienaam Wu dragen. Peitian wordt beschouwd als een van de tien meest idyllische dorpen in China. Het heeft zijn authentieke karakter weten te behouden en u ervaart er de Hakka cultuur en levensstijl van vroeger. De oude architectuur omvat 30 grote huizen, 21 vooroudertempels, zes oude scholen/academies, twee herdenkingsbogen en straten met kasseien. Een stenen boog is de ingang van het dorp. Een kasseienweg van 1000 meter leidt u door Peitian. Via kanalen wordt al eeuwenlang het water van een stroompje van de berghelling naar het dorp geleid.

De grote traditionele gebouwen in Peitian zijn gebaseerd op de structuur van ‘9 hallen en 18 patio’s’. De 9 hallen zijn de voorhal, lage hal, middenhal, bovenhal, benedenhal, achterhal, linker bloemenhal en rechter bloemenhal. De 18 patio’s of hofjes zijn 5 patio’s in de hallen bij binnenkomst, 10 patio’s in het huis zelf en 3 patio’s in het achtergedeelte. De gebouwen zijn gedecoreerd met reliëfs en steentabletten.

Een van de belangrijkste en best bewaard gebleven gebouwen is het Bestuurdershuis (大夫第, Dafu Di). Het werd gebouwd in 1884-94 en omvat 6.900 m². Het heeft 18 hallen, 24 patio’s en 108 kamers. Op de poort (Jishu Tang) die leidt naar het huis staat 三台拱瑞 (Santai Gongrui) hetgeen betekent ‘Drie sterren beschijnen het huis’. Binnen is een aantal tabletten te zien ter ere van dorpelingen die slaagden in de klassieke examens en aan wie titels zijn verleend. Opmerkelijk is dat Peitian al sinds de Ming (1368-1644) een goed en gratis onderwijssysteem heeft. Dat zorgde voor een goede opleiding van jong en oud. Al honderden jaren geleden werd het Rongxi Huis (容膝居, Rongxi Ju) gesticht, een meisjesschool waar geleerd werd hoe een goede moeder te zijn, te koken en schoenen en kleding te maken.

De Ontvangsthal (官厅, Guanting) van Peitian dateert uit de Kangxi periode en is gebouwd in de typische a-symmetrische ‘9 hallen en 18 patio’s’ stijl. Het is een van de bekendste gebouwen in Peitian en bood onderdak aan bezoekende bestuurders. Voor het gebouw is een ‘maanvijver’.

Peitian heeft een aantal voorouderhallen. De Heng Voorouderhal werd gebouwd in de Kangxi periode (16661-1722) en de daarnaast staande Jin Voorouderhal is uit de Qianlong periode (1735-1796). De bogen en pilaren zijn fraai gedecoreerd en in de hallen worden de vergulde tabletten voor de voorouders bewaard.

Het Geleerde Huis (Jinshi Di) is de voormalige woning van Wu Bozheng, die een hoge positie had aan het keizerlijke hof van de Qing; hij was een van de hoofd bodyguards van de keizer. In de middenhof van het huis ligt een steen van 150 kg, bedoeld om krachttraining te doen.

TOURS MET PEITIAN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens