ZOEKEN:
Fuzhou in 1670

FUZHOU 福州

De havenstad Fuzhou ligt aan de zuidoostkust van China. Fuzhou is de hoofdstad van de provincie Fujian en heeft circa 2 miljoen inwoners. De stad ligt aan de noordoever van de Min-rivier. Fuzhou is een minder interessante reisbestemming dan Xiamen of Quanzhou. Wel heeft Fuzhou veel banden met Overzeese Chinezen, ook in Nederland wonen mensen waarvan de voorouders uit Fuzhou en omgeving komen.

Fuzhou was 2200 jaar geleden de hoofdstad van het rijk Min Yue, dat door de Han-dynastie werd ingelijfd bij het Chinese keizerrijk. Tijdens de Song (960-1279) werden de stadsmuren gebouwd om de Pingshan, Yushan en Wushan, de drie heuvels van Fuzhou. Fuzhou werd na 1842 een open verdragshaven en vanaf 1861 gingen Europeanen en Amerikanen zich hier vestigen. Er kwamen moderne scheepswerven en theefabrieken. Na in 1948-49 een grote overstroming te hebben doorstaan, werd Fuzhou in de decennia daarna deel van een militaire blokkade vanwege de nabijheid van Taiwan. Daardoor stagneerde de economische ontwikkeling. Dat veranderde na 1984 toen Fuzhou werd aangewezen als een van de Open Kuststeden.

Yushan

De Yushan (于山), een heuvel van bijna 60 meter, staat in het centrum van de stad. Op de Yushan zijn het Xiciu-paviljoen (吸翠亭), de Nantang Qigong Vooroudertempel en een orchideeëntuin te vinden. Aan de voet van de Yushan staat de Dingguang Tempel (定光寺), een uit 1104 daterende daoïstische tempel en nu vooral een kunstgalerie. Daarbij hoort de Dingguang Pagode (定光塔), ook wel de Witte Pagode (Baita) genoemd.

Wushan

De 60 meter Wushan (乌山) heeft de Zwarte Pagode (Wuta) uit 789, die samen met de Witte Pagode van de Yushan de iconen van Fuzhou vormt. In het midden van het park is het boeddhistische historische centrum (乌山历史风貌区, Wushan Lishi Fengmiao Qu), met tempelgebouwen en een beroemd boeddhistisch reliëf. Aan de oostzijde van het park is een oud daoïstisch centrum (福州道教乌山吕祖宫, Fuzhou Daojiao Wushan Luzugong).

Pingshan

Aan de voet van de 45 meter hoge Pingshan (屏山) staat de Hualin Tempel (华林寺); de huidige gebouwen dateren uit de Qing (1644-1911).

Xichan Tempel

De Xichan Tempel (西禅古寺, Xichan Guci) is een grote Zen-boeddhistische tempel die dateert uit de Tang (618-906), maar tijdens de Qing (1644-1912) vrijwel geheel is herbouwd.

St. Dominicus Kathedraal

De St. Dominicus Kathedraal (泛船浦圣多明我主教座堂, Fanchuan Pusheng Duomingwo Zhujiao Zuotang) uit 1864 (in 1932 verbouwd) herinnert aan de westerse invloed in Fuzhou. De kerk staat aan de Min-rivier en blokkeerde de renovatie van de boulevard. Opmerkelijk genoeg is daarom in 2008 de kerk gedraaid en 30 meter verplaatst.
Er zijn in Fuzhou nog diverse andere, zowel protestantse als katholieke, kerken te vinden.

Minjiang Park

Het grote Minjiang Park (闽江公园) ligt aan weerszijden van de Min-rivier. Het is een heerlijke plek om te lopen of te fietsen. Er is een Openluchttheater en het park bevat 64 sculpturen die de ziel van de rivier symboliseren.

West Meer Park

Het Xihu Park (西湖公园) ligt in het noordwesten van de stad. Het is al eeuwenlang een plek voor ontspanning en bevat o.a. een fraaie klassieke tuin. Aan de zuidkant van het park is de Fuzhou Dierentuin te vinden, met daarin de Panda World (熊猫世界).

Fujian Museum

Ten noorden van het Xihu Park staat het Fujian Museum (福建博物院), dat is gewijd aan de lokale en provinciale geschiedenis.

Gushan

De Gushan (鼓山) ligt 10 km buiten Fuzhou. Hij heeft drie pieken, de hoogste is 925 meter. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Yongquan Tempel (涌泉寺) uit 908. Deze Lentebron Tempel is gebouw in een voor Fujian kenmerkende stijl en claimt een tand van Boeddha te bezitten. De tempel heeft ook een bijzondere bibliotheek met boeddhistische geschriften.

TOURS MET FUZHOU

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens