ZOEKEN:

CHONGQING 重庆

De enorme metropool Chongqing ligt in centraal-China, aan de samenloop van de Jialong-rivier en de Yangtze-rivier. De stad is gebouwd op steile hellingen. Het straatbeeld wordt dan ook bepaald door de vele trappen en smalle steegjes. Er zijn nauwelijks fietsers. De stad maakt mede door de hellingen een chaotische indruk. Chongqing is ook een stadsprovincie, met maar liefst 35 miljoen mensen (9 miljoen in de stad zelf). Het klimaat is er in de zomer niet altijd prettig, want het kan er behoorlijk heet en vochtig zijn.

Chongqing heeft niet echt bijzondere historische bezienswaardigheden. Wel herinnert er nog het een en ander aan de tijd dat Chongqing de hoofdstad van de Republiek China was, in de periode dat Chiang Kaishek uit het oosten moest vluchten vanwege de Japanse bezetting. Het centrum is er levendig en de steile straatjes en vele trappen zijn kenmerkend voor de stad. Nu is er veel gemechaniseerd, maar vroeger moesten koelies over de trappen alle zware lasten van en naar de boten sjouwen.

Vanuit Chongqing kunt u dagtochten maken naar Ciqikou of Dazu.

Chongqing wordt veelal bezocht als vertrekpunt of aankomstplaats van een boottocht over de Yangtze-rivier.

Grote Hal van het Volk

De Grote Hal van het Volk (人民大礼堂, Renmin Dalitang) is een van de landmarks van Chongqing. Het auditorium staat in het centrum en is gebouwd in de stijl van de Tempel van de Hemel in Beijing.

Drie Kloven Museum

In het Drie Kloven Museum (重庆中国三峡博物馆, Chongqing Zhongguo Sanxi Bowuguan) staan de natuur en cultuur van de Yangtze-rivier centraal. Een belangrijke plaats krijgen de opgravingen van Daxi (zie onder, onder het water verdwenen). Er zijn ook allerlei grafvondsten uit Han-tomben uit de nabijheid van Fengdu te zien, alsmede opgravingen uit Wuyang (bij Zhongxian) en vondsten uit allerlei andere plaatsen. Daaronder steensnijwerk uit de Oostelijke Han-dynastie (25-220), twee enorme, 2000 jaar oude ‘boot’- kisten van zwart hout die van de rotsen werden gegooid door de Ba-minderheid, de oudste bewoners van Sichuan; verder opgravingen van Shu-stammen, brons, porselein en schil­deri­jen.

Jialing Brug

De historische Jialing Brug (重庆嘉陵江大桥, Chongqing Jialingjiang Daqiao) overspant de Yangtze-rivier naar het noorden vanaf centraal Chongqing. Totdat de Yangzi-brug in het zuiden in 1981 was voltooid, was dit een van de weinige trans­portver­bindingen van Chongqing met andere delen van het land. De Jialing Brug is tussen 1963 en 1966 geconstrueerd en 150 meter lang en ligt 60 meter boven de rivier. De brug geeft een goed uitzicht over het rivierverkeer in de stad zelf. Een wandeling over de brug brengt u naar reeksen huizen in Europe­se stijl die dateren uit Chong­qing’s dagen als verdragshaven. De brug wordt bereikt vanaf de kruising Zhongs­han Lu/Renmin Lu.

Huayan Tempel

De Huayan Tempel (华岩寺, Huayansi) is vooral bekend vanwege zijn Gouden Boeddha en is een plek om heerlijk tot rust te komen in het omliggende park.

Pipashan (Loquat Heuvel)

De Pipashan (枇杷山) is de hoogste heuvel (208 meter) van de stad en het Pipashan Park is een favo­riete plek om af te koelen in de hete zomerdagen en nachten, aangezien het hier enkele graden koeler is dan in de stad. De beruchte krijgsheer Wang Lingji placht deze heuvel te bezet­ten. Zijn bolwerk was onder het Rode Ster Paviljoen, waarvan­daan u van het uitzicht kunt genieten. In het theehuis van het paviljoen zitten oude mannen kaart te spelen of te schaken. ’s Avonds zijn hier veel verhaalvertellers.

E Ling Park

Het centrum van Chongqing, bij de samenstroming van de Jia­ling- en Yangzi-rivier, lijkt op het hoofd en de nek van een gans. Het E Ling Park (鹅岭公园, Eling Gongyuan = Ganzennek Park) ligt op dit punt, aan het einde van de Changjiang Xilu.Het is in 1909 aangelegd, en enige tijd het zomerhuis van een rijke, lokale zoutkoopman geweest. Behalve een meer en pavil­joe­nen en een monument voor Russische soldaten heeft het een uitgebreide collectie bonsaibomen.

Guotai Art Center

Het Guotai Art Center (国泰艺术中心, Guotai Yishu Zhongxin) is een modern, opvallend gebouw in het centrum van Chongqing. U ziet er weken van beroemde klassieke en van moderne Chinese kunstenaars.

Sichuan Academie der Schone Kunsten

De Sichuan Academie der Schone Kunsten (四川美术学院, Sichuan Meishu Xueyuan) wordt ook we het Sichuan Fine Arts Instutute genoemd. Het staat in de Huangtongping-wijk en is oorspronkelijk opgericht in 1940 in de door de CPC bevrijde gebieden van de provincie Shaanxi, maar een decennium later naar het zuidwesten verhuisd. In 1953 werd het herbouwd tot de huidige academie en werd het een van China’s belangrijkste centra voor het opleiden van artiesten. Tentoongesteld worden niet alleen fraaie werken van de leer­lingen en studenten, maar ook een prachtige reeks olieverf­schilderijen van de belangrijkste artiesten van China.

Hongyan Revolutionair Museum

Het Rode Rotsdorp Museum (红岩革命纪念馆, Hongyan Geming Jinianguan) herinnert aan de tuin dat CPC in Chongqing een vestiging had en samenwerkte met de Nationalisten. Toen Chongqing de hoofdstad van China was, begroeven de Natio­na­listen en Communis­ten hun geschillen om de Japanners te bestrijd­en. Rode Rotsdorp Nr.13 staat aan de oever van de Jialing-rivier, 10 km uit het stadscentrum aan de noordelijke oever van het schiereiland achter het Renmin Grand Hotel. Hier zette de Communistische Partij tussen 1938 en 1946 zijn ‘zuidelijk bureau’ van het Centraal Comité op waar leden van het achtste Routeleger hun kwartieren hadden. Zhou Enlai woonde hier met zijn vrouw Deng Yingchao, evenals leidende figuren als Ye Jianying en Dong Biwu.Op 28 augustus 1945 arriveerde Mao Zedong in Chongqing. De Japanners waren verslagen en nu moesten de geschillen tussen de Communisten en Nationalisten worden opgelost. Tijdens zijn verblijf in Chongqing woonde Mao in de Cassia Tuin, het huis van Guomindang-generaal Zhang Zhizhong. Het museum heeft een grote verzameling foto’s.

Nanshan Park

Het Zuidelijke Bergen Park (南山公园, Nanshan Gongyuan) ligt aan de zuidkant van de Yangtze en omvat vijf bergpieken tussen de 400 en 600 meter hoogte. Op een hiervan, Huangshan, bouwde Chiang Kaishek zijn residentie. Op de Yus­han, een andere piek, zou de legendarische stichter van de Xia-dynastie (20e-16e eeuw v.Chr.), Yu de Grote, hebben ge­woond. Vlakbij ligt de Laojun Grot, eens het huis van de filosoof Lao Zi, 20 km ten zuiden van Chongqing. In het park is ook de Nanshan Botanische Tuin (市南山植物园, Nanshan Zhiwuyuan).

General Joseph Warren Stilwell Museum

Generaal Stilwell (1883-1946) kwam in 1942 naar Chongqing als bevelhebber van het Amerikaanse leger dat, vooral vanuit de lucht, opereerde in China, Burma en India. Onder zijn leiding kwam er in 1944 een landroute tussen India, Burma en China, zodat voorraden konden worden aangevoerd en Japan kon worden bestreden. Stilwell steunde ook de samenwerking (het ‘Eenheidsfront’) van de Nationalisten én de Communisten in China in de strijd tegen Japan en had vele aanvaringen met Chiang Kaishek over de noodzaak daarvan. In 1944 werd hij teruggeroepen naar Washington. Het museum (史迪威博物馆, Shidewei Bowuguan) is gevestigd in het huis dat hij in Chongqing bewoonde en vanwaaruit hij werkte en in enkele nieuwe bijgebouwen.

Chongqing Zoo

In de Dierentuin van Chongqing (重庆动物园, Chongqing Dongwuyuan) zijn de Reuzenpanda’s de belangrijkste publiektrekkers.

TOURS MET CHONGQING

13 dagen
13 dagen

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens