ZOEKEN:

SHANGDU 上都

Shangdu ligt in de Zhenglan Banner (正蓝旗, Zhenglanqi), in Xinlingol in Binnen-Mongolië, zo’n 360 km ten noorden van Beijing, 270 km ten noordoosten van Zhangjiakou of 305 km ten noordwesten van Chengde. 25 km ten noordoosten van het stadje Shangduzhen (ook Zhenglanqi genoemd) zijn de restanten van Xanadu te zien.

Shangduzhen is te bereiken per auto of per trein/auto. Het treinstation van Sanggendalai (桑根达来) ligt op de treintrajecten Harbin-Hohhot, Shenyang-Hohhot en Hohhot-Xilinhot. Van Sanggendalai is het 80 km zuidwaarts rijden naar Shangduzhen.

XANADU

XanaduDe ruïnes van Xanadu (元上都遗址, Yuanshangdu Yizhi) liggen 25 km ten noordoosten van de stad Shangduzhen.

Xanadu was de hoofdstad van het Mongoolse Rijk totdat Kublai Khan (1215-94) besloot om zijn centrum te verplaatsen naar Zhongdu en dat hernoemde tot Khanbaliq, het hedendaagse Beijing. In 1260 was de oude hoofdstad Karakorum (nu in Mongolië) verwoest in de strijd tussen Kublai en Ariq Böke over wie de Groot-Khan van het Mongoolse Rijk was. In Xanadu vond in 1260 de khuriltai plaats waarbij Kublai verkozen werd tot khagan. In 1271 werd Beijing de hoofdstad en Xanadu de zomerresidentie van de Groot-Khan en sindsdien tevens de keizer van de Yuan-dynastie van China. Maar de khuriltai werden tot 1328 in Xanadu gehouden.

De bouw van Xanadu vond plaats in 1252-56. De legendarische hoofdstad werd volgens de leer van de fengshui ontworpen door Kublai’s Chinese adviseur Liu Bingzhong. Xanadu omvatte 25.000 ha, werd gevoed door het Tiefangang Kanaal en andere waterwerken en omvatte paleizen, tomben, tempels en vele plekken waar de Mongolen hun tenten konden opzetten. Het ontwerp was een synthese van de Chinese stedenbouw met de Mongoolse nomadische manier van leven. Het bestond uit een ‘buitenstad’, een ‘binnenstad’ en daarin het paleis. Het paleis had muren van 550 meter lang en beslaat ongeveer een kwart van de Verboden Stad in Beijing. Op het hoogtepunt woonden er in Xanadu circa 100.000 mensen.

Van hieruit regeerde Kublai Khan ieder jaar van mei tot september over zijn immense rijk, hier vond het beroemde religieuze debat plaats waarbij Kublai allerlei religies liet debatteren en vervolgens zijn gunsten vooral verleende aan het Tibetaanse boeddhisme. Marco Polo bezocht Xanadu in 1275. Hij beschrijft uitgebreid hoe de stad eruit zag tijdens de zomermaanden.

Xanadu werd midden 14e eeuw door de opstandelingen van de Rode Tulbanden verwoest en in 1369 door de Ming veroverd. Daarna werd er een garnizoen gelegerd, maar vanaf 1430 werd de stad enkele eeuwen verlaten. In de 20e eeuw werden veel resten opnieuw gebruikt in de huizen van Duolun. Eind 20e eeuw kreeg Xanadu een beschermde status en sinds 2002 probeert men wat resteert te behouden en enigszins te restaureren. Xanadu is sinds 2012 een UNESCO Werelderfgoed en sinds 1 mei 2016 open voor het publiek.

Xanadu Museum

Het Xanadu Museum (元上都博物馆, Yuanshangdu Bowuguan) in Shangduzhen omvat bijna 7.000 m² met een tentoonstellingshal waar allerlei artefacten worden getoond en ook restanten van de oude gebouwen en vestingwerken.

Duolun 多伦

Het stadje Duolun (Dolon Nor) ligt 45 km ten oosten van Shangduzhen. Veel oudere huizen zijn gebouwd van stenen van Xanadu. Het stadje ontstond ten gevolge van de bouw van de Huizong Tempel en werd daardoor een commercieel centrum in de regio.

Huizong Tempel

In Duolun staat de Huizong Tempel (汇宗寺, Huizongsi), Huhe Sumo in het Mongools. Het is een grote Tibetaanse boeddhistische tempel, die is gebouwd in 1691-1712. De bouw werd gefinancierd door het keizerlijke hof van de Qing, ter ere van de pacificering van Mongolië en ter bevordering van de stabiliteit in de regio. De hutuktu (abt) was een van de belangrijke lama’s in Mongolië.
In 1945 raakte de tempel beschadigd door de opmars van Sovjet-troepen. De hoofdhal brandde af, maar werd later herbouwd. In de 1960-er jaren, tijdens de Culturele Revolutie, werd de tempel een graanopslagplaats. Daardoor wisten vele gebouwen deze tijd te overleven. In 1996 bracht de lokale brandweer een rapport uit dat de gebouwen brandgevaarlijk waren. Daarna werd het graan elders opgeslagen en kon de tempel worden gerestaureerd.

Graslanden

Om het nomadische leven en de oude Mongoolse cultuur te proeven kunt u een bezoek brengen aan de graslanden van Jialinchuan (金莲川), letterlijk vertaald de ‘Gouden Lotus Vlakte’.