ZOEKEN:
Badaling Grote Muur
Guyaju
Global Geopark

YANQING 延庆

Yanqing ligt ten circa 80 km ten noordwesten van Beijing en is een stad en stadsdistrict dat hoort bij de stadsprovincie Beijing. In het Yanqing District, vroeger bekend als Guichuan, ligt de Badaling Grote Muur.

Het district heeft een oppervlakte van bijna 2.000 km² en een bevolking van 275.000 mensen; in de stad wonen circa 100.000 mensen. Het gebied heeft een lange geschiedenis. Dat heeft twee redenen: de strategische ligging en de ecologische rijkdom. Dat laatste wordt ook in de huidige tijd voortgezet. Yanqing positioneert zich als centrum van organische landbouw, tuinbouw en veeteelt. In 2019 vindt in Yanqing de Horticulture World Expo plaats.

Yanqing is bereikbaar over de weg of per trein. Er is een light rail verbinding (geen stoelreservering) van station Beijing Noord (北京北站) via Badaling naar Yanqing. De treinen rijden 7x per dag, in de weekenden 10x per dag. Het is ongeveer een uur naar Badaling en dan nog een half uur naar Yanqing. Vanwege renovaties van Beijing Noord gaan de treinen momenteel van station Huangtudian (黃土店站) in het district Changping. Beijing Noord wordt verbouwd vanwege de aanleg van het snelspoor naar Badaling, Yanqing en Zhangjiakou dat klaar moet zijn voor de Winterspelen in 2022.

Guishui

Door de stad Yanqing, en het hele district, loopt de Guishui-rivier. Dat geeft de stad een aangename sfeer. De rivier vormt in het centrum twee meren, met daarlangs het aangename Xiadu Park. Ten oosten van de stad mondt de rivier uit in het Guanting Reservoir (met restaurants waar u vis met biologische groentes kunt eten).

Dayushu

Even ten zuidoosten van Yanqing ligt het stadje Dayushu (大榆树). Het heeft circa 15.000 inwoners. Het is een van de historische plekken van de bouwplaatsen voor de Grote Muur. Hier werden tijdens de Ming (1368-1644) stenen gehouwen en gebakken in zeven grote ovens. Er zijn nog diverse oude gebouwen, vooral uit de Qing (1644-1911), te zien.

Bij het dorp Xinbaozhuang staan de restanten van het Nanzhaipo Fort. Het grote ronde fort op een heuvel had tijdens de Ming een strategische functie, maar verloor die nadat de Manzu in 1644 bij Shanhaiguan de Muur hadden gepasseerd en de Qing-dynastie stichtten. In het fort werden tempels en theaters gebouwd en een paar keer per jaar was er een jaarmarkt. Het fort werd tijdens de Culturele Revolutie vrijwel geheel verwoest en alleen de muren en veel puin resteren.

Bij het dorp Xiaozhangjiakou, vroeger een pas in de Nanshanlu sectie van de Grote Muur, staat op de Xifenghuang Heuvel de Fenghuangtai. Dit kleine plateau was ooit de plek waar tempels stonden en het diende ook als legerkamp. Er rest weinig, behalve drie torso’s van boeddha’s, die in recente jaren zijn voorzien van een nieuw hoofd.

Ten oosten van Xiaozhangjiakou staat het geruïneerde Dongying Kasteel, een vierkant fort gebouwd aan de buitenkant tegen de Grote Muur. Het Xiying Kasteel staat ten westen van Xiaozhangjiakou aan de binnenzijde van de Muur. Ook dit fort is een ruïne.

In Danihe (大泥河), ten zuiden van Dayushu, zijn de resten (ca. 50 meter) van een stadsmuur gevonden. Hij dateert waarschijnlijk uit de Ming. In Danihe zijn ook nog oude gebouwen te zien en de restanten van het Guanyin Nonnenklooster. Het diende in de vorige eeuw als school, en helaas besloot men in 1992 om het maar af te breken.

Badaling Grote Muur

Beijing-Badaling-K2012-(24)Badaling (八达岭) ligt circa 65 km ten noordwesten van Beijing, op een hoogte van 1.015 meter boven de zeespiegel. De Grote Muur bij Badaling is een van de meest populaire excursies vanuit de Chinese hoofdstad. Het kan er, vooral in de weekenden en tijdens nationale vrije dagen, dan ook erg druk zijn. Het is gemakkelijk bereikbaar via de Badaling Expressway, of per trein (van Beijing North Railway Station naar Badaling Station) of per bus (van Deshengmen naar Badaling).

Archeologen vonden hier resten van muren uit de periode van de Strijdende Staten (475-221 v.Chr.). Tijdens de Zuidelijke en Noordelijke Dyanstieën, ongeveer 1500 jaar geleden werd de muur herbouwd en uitgebreid. Het Badaling deel van de Grote Muur is in 1505, in het begin van de Ming-dynastie, geheel herbouwd om te dienen als strategisch verdedigingswerk tegen de nomadische volkeren in het noorden. De Muur werd toen gebouwd met grote stenen en bakstenen. De gemiddelde hoogte was 7,5 meter en de breedte was 6,5 meter beneden en 5,8 meter boven op de muur, genoeg voor 10 soldaten of 5 paarden.

Badaling is in de vijftiger jaren van de vorige eeuw gerestoreerd en was een van de eerste delen van de Grote Muur dat werd opengesteld voor bezoekers. Badaling werd wereldwijd bekend toen president Nixon tijdens zijn historische reis naar China in 1972 zich hier liet fotograferen. In 1984 werd de de Muur opnieuw gerestaureerd, nu voor een stuk van 3,74 km met 19 wachttorens.

Als u de Muur bij Badaling op gaat heeft u de keuze om links of rechts te gaan; rechtsaf is de Muur gemakkelijker begaanbaar, linksaf is de helling steiler. Bij Badaling is ook een kabelbaan.

De Grote Muur kreeg in 1987 de status van UNESCO Werelderfgoed; de Muur bij Badaling werd in 1992 uitgeroepen tot zelfstandig Cultureel Werelderfgoed.

Badaling Wildpark

Aan de voet van de Grote Muur is het het Badaling Wildpark te vinden. In de Badaling Wild Animal Zoo leven circa 10.000 wilde dieren, waaronder Afrikaanse leeuwen, Siberische en witte tijgers, bruine beren en kangoeroes.

Yeya Wetlands

Het Wilde Eenden Water Park (野鸭湖, Yeyahu) ligt ten zuidwesten van Yanqing. Het is zowel een ecologisch project als een amusementspark.

Kangxi Graslanden

De Kangxi Graslanden (康西草原, Kangxi Caoyuan) liggen 15 km ten westen van Badaling en 80 km van Beijing. In de zomer is het er groen, koel en vochtig, in de winter kan het er flink vriezen en kan er worden geschaatst. Het is een plek waar stadsbewoners kunnen kennismaken met het geromantiseerde Mongoolse leven. Op de groene weiden staan witte Mongoolse yurts en er lopen schapen, runderen en paarden. Bezoekers kunnen er paardrijden en soms zijn er paardenraces.

Guyaju Grotwoningen

De restanten van de meer dan duizend jaar oude grotwoningen van Guyaju (古崖居) liggen in het district Yanqing, 20 km ten noordwesten van Badaling. Hier woonde het Xi volk. Het is de grootste verzameling rotswoningen die in China is gevonden. In de steile granieten rotswanden zijn 147 ruimtes uitgehakt. Ze zijn van verschillende grootte en sommige zijn met elkaar verbonden. Ze hadden deuren, ramen, rookkanalen en kang-bedden. Het is nog altijd niet duidelijk hoe ze zijn gemaakt. Guyaju is een goed toegankelijke bezienswaardigheid. Er is een hotel en er zijn restaurants en de paden zijn beveiligd.

Longqing Kloof

De Longqing Kloof (龙庆峡, Longqingxia) ligt ten noorden van Yanqing. Er loopt een stroom door een mooi landschap met heuvels en rotsen. Markante punten hebben mooie namen gekregen, zoals de Tempel van de Onsterfelijken. De Grot van Honderd Bloemen is waar vele kunstbloemen en dieren te zien zijn. In Lonqing kunnen actieve bezoekers ook bungee jumpen en ziplinen.

Qianjiadian Geologisch Park

Het China Yanqing Geological Park Qianjiadian Park (中国延庆地质公园千家店园区, Zhongguo Yanqing Dizhi Gongyuan Qianjia Dian Yuanqu) ligt wat verder ten noordoosten van Yanqing, ten noorden van Beijing, aan de oever van de Baihe, de Bai-rivier. Het omvat 225 km² en er groeien 780 soorten planten. Het park is verdeeld in vijf gebieden: Fossil Wood Area, Dropping-Water Pot Scenic Area (Dishuihu Scenic Area), Wulong Gorge, Yanshan Heavenly Pool en Yunlong Mountain.

Dazhuangke

Het stadje Dazhuangke (大庄科) ligt 35 km ten oosten van Yanqing, slechts 30 km van de Ming Tomben en 35 km van de rand van Beijing, 78 km ten noorden van het Tian’anmen Plein. Bezienswaardigheden in en rond Dazhuangke zijn onder meer: een paar stenen leeuwen uit de Ming-dynastie; het Noord Beiping Sanatorium, waar in de 1940-er jaren gewonde communistische soldaten konden bijkomen, met een grot waar gewonden konden schuilen; het Bailongtan Monument, gewijd aan de dorpelingen die het leven lieten in de strijd; het Cheling Monument, voor dorpelingen in Cheling die het Achtste Leger hielpen en door de Japanners werden geëxecuteerd; de Pipo Steen in het gelijknamige dorp Piposhi, een groot rotsblok met daarop de Zhenwu Tempel; de Bailongtan, een natuurlijke poel te midden van de rotsen waar volgens de overlevering de Witte Draak de demonische Zwarte Draak overwon; het dorp Shuiquangou, waar diverse zeer oude ijzermijnen zijn; het dorp Dongjiagou met de boeddhistische Dongjiagou Tempel uit de Ming; de Acht Onsterfelijken Tempel in de Lianhua-bergen ten noorden van het dorp Hanjiachuan; de Jinggou Berggod Tempel en de Jinggou Drakenkoning Tempel bij het dorp Jinggou.

Jingzhuang

Jingzhuang ligt 15 km ten oosten van Yanqing. In het Jingzhuang District zijn enkele dorpen met ‘rode’ bezienswaardigheden, uit de periode van de strijd tegen Japan en de Guomindang. Bij het dorp Yaowan is op een berghelling en omringd door groen het Yaowan Monument voor de Revolutionaire Martelaren, gewijd aan drie partijkaders die in 1940 sneuvelden toen Japanners het gebied binnenvielen. Bij het dorp Liugou is het Monument voor de Heldinnen Jia Guizhen en Han Guizhi, twee jonge vrouwen die de communisten steunden, door de Guomindang gevangen werden genomen en in 1948 geëxecuteerd. Het dorp Guoshuyuan (果树园) ligt even ten zuiden van Jingzhuang. Hier staat het Guoshuyuan Monument voor de Revolutionaire Martelaren. Het is gewijd aan 13 soldaten die hier in 1947 sneuvelden tijdens heftige strijd met de Guomindang.

Shangmo

Even ten noorden van Jingzhuang ligt het dorp Shangmo (上磨村). Het is een ‘folk custom village’, waar u kunt kennismaken met het traditionele leven op het platteland.

Yudushan

Yudushan ligt 10 km ten noordwesten van Yanqing. Het is een mooi gebied, maar ligt ook strategisch. Daarom was hier het hoofdkwartier van een afdeling van het Rode Leger. In Yudushan vonden in de 1940-er jaren veel gevechten plaats tussen het Rode Leger en de Japanners en daarvan getuigen nog diverse gedenktekens. Maar het is ook een mooi gebied om te recreëren. Aan de voet van de Yudu-berg zijn vele poelen te vinden, de berghellingen zijn groen, er groeien allerlei planten en bloemen en u kunt er mooie wandelingen maken.

Songshan

Songshan (松山) is een natuurgebied even ten westen van Yudushan. Het is een beschermd bospark, maar is grotendeels opengesteld voor bezoekers. De Haituoshan is met zijn 2.200 meter de hoogste piek in het gebied. U kunt er mooie wandelingen maken, vooral in de herfst zijn de kleuren prachtig. Er zijn diverse warmwaterbronnen (45°C) die al eeuwenlang worden bezocht vanwege de medische werking.

Horticulture Expo 2019

Tijdens de Horticulture Expo 2019, op een groot terrein (960 ha), zowel buiten als binnen, presenteerde de wereld de mooiste en meest innovatieve projecten op het gebied van land- en tuinbouw. Natuurlijk lieten alle delen van China zich van hun beste kant zien. Ook internationale spelers zoals Nederland waren vertegenwoordigd; tijdens de Floriade 2012 hadden de Chinese autoriteiten uit Beijing en Yanqing al in Venlo gekeken.

De Expo site is aan de Guishui-rivier, ten oosten van Yanqing. Het gebied omvat wetlands en bossen en vijf dorpen die zijn omgevormd tot modeldorpen. Er zijn 100 buitentuinen en vier thema-paviljoens: het China Pavilion, het International Museum, het Life Experience Museum en het Plant Museum. Er waren tijdens de Expo verschillende zones: China Exhibition Zone; Ecological Exhibition Area; Enterprise Zone; Guishui River Garden; Science and Creation Exhibition Area; en de International Exhibition Area.

Olympische Winterspelen 冬

Van 4 tot 20 februari 2022 worden de Olympische Winterspelen gehouden in Beijing, Zhangjiakou en Yanqing. In Yanqing zijn de venues voor de sledesporten en het alpine skiën. Ook nu al kunt u skiën in het Badaling Ski Resort (八达岭滑雪场, Badaling Huaxue Chang) en het Shijinglong Ski Resort (石京龙滑雪场, Shijinglong Huaxue Chang).

TOURS MET YANXING

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens