ZOEKEN:
Badaling nightview
Badaling
Yuyongguan
Yuyongguan
Yuyongguan
Mutianyu
Mutianyu
Mutianyu
Mutianyu
Mutianyu
Mutianyu
Mutianyu
Mutianyu
Gubeikou
Simatai
Simatai
Simatai
Jinshanling
Jinshanling
Jinshanling
Huangyaguan
Huangyaguan
Muurtrek
Huanghuacheng
Huanghuacheng
Qingshanguan
Dandong | Humen Muur
Shanhaiguan
Shanhaiguan
Ningxia
Dunhuang | Yumenguan
Dunhuang | Han Muur
Jiayuguan
Jiayuguan
Jiayuguan | Hangende Grote Muur

GROTE MUUR 长城

De Grote Muur (Changcheng), ook aangeduid als de ‘Tienduizend Li Lange Muur’ (万里长城, Wanli Changcheng) is een van de meest opmerkelijke prestaties van de mensheid en een van de belangrijkste monumenten van de Chinese beschaving. De huidige Muur is 6350 km lang en kronkelt door het landschap van de Beihai-kust ten noordoosten van Beijing tot in het verre westen bij Jiayuguan in de Gobiwoestijn.

Geschiedenis

In de vijfde eeuw voor onze jaartelling bouwden de rijken Yan, Zhao en Qin hoge muren om zich te beschermen tegen de invallen van nomadische volkeren uit het noorden. Na de unificatie van China door Qin Shi Huangdi in 221 v.Chr. werden de verschillende muren aaneengevoegd. Volgens geschriften werden 300.000 mannen aan het werk gezet om de klus in tien jaar te klaren. Latere heersers lieten de Muur versterken en naar het westen toe uitbreiden. Hij werd ook gebruikt als weg om snel soldaten, wapens en voorraden te vervoeren. Van de 6e tot de 14e eeuw raakte de Muur in verval en was niet langer een effectieve barrière tegen binnenvallende `barbaren’.

Tijdens de Ming-dynastie werden er langs de Muur garnizoenssteden gevestigd. De Ming maakten de Muur weer effectief door hem te versterken met stenen en wachttorens. Als de vijand naderde, werden van toren naar toren rook- of vuursignalen gegeven. Niettemin slaagden de Manzu’s er in de 17e eeuw in om de Muur te passeren, door gebruik te maken van een overgelopen Chinese generaal. Tijdens de Qing-dynastie werd de Muur weer verwaarloosd.

Grote Muur bij Beijing

De Muur is in de buurt van Beijing op verschillende punten te bezoeken. De meest gewilde bestemmingen zijn Badaling, Mutianyu en, verder van de stad, Simatai en Jinshanling. De andere sites zijn voor de liefhebbers.

Doe geen gladde of ongemakkelijke schoenen aan en kleed u bij koel weer warm aan (op de Muur waait soms een koude wind). In de winter is de Muur wegens gladheid soms tijdelijk gesloten.

Badaling 八达岭

De Muur bij Badaling, 65 km (2 uur rijden) ten noordwesten van Beijing in Yanqing, is in 1957 gerestaureerd. Dit gedeelte van de Muur is 6 tot 7 meter hoog en 5,8 tot 6,5 meter breed, breed genoeg voor 5 paarden of 10 voetsoldaten naast elkaar. Op strategische punten zijn wachttorens geplaatst. Op deze strategische plek was al tijdens de Zhou (11e-3e eeuw vC) een aarden verdedigingswal. De huidige Muur dateert uit het begin van de Ming (1368-1644).

Bij Badaling zult u zeker niet de enige bezoeker zijn, vooral niet op zondag wanneer het door vele Chinese dagjesmensen wordt bezocht. De Grote Muur bij Badaling is een van de meest populaire excursies vanuit de Chinese hoofdstad. Het is gemakkelijk bereikbaar via de Badaling Expressway, of per trein (van Beijing North Railway Station naar Badaling Station) of per bus (van Deshengmen naar Badaling).

Archeologen vonden hier resten van muren uit de periode van de Strijdende Staten (475-221 v.Chr.). Tijdens de Zuidelijke en Noordelijke Dynastieën, ongeveer 1500 jaar geleden werd de muur herbouwd en uitgebreid. Het Badaling deel van de Grote Muur is in 1505, in het begin van de Ming-dynastie, geheel herbouwd om te dienen als strategisch verdedigingswerk tegen de nomadische volkeren in het noorden. De Muur werd toen gebouwd met grote stenen en bakstenen. De gemiddelde hoogte was 7,5 meter en de breedte was 6,5 meter beneden en 5,8 meter boven op de muur, genoeg voor 10 soldaten of 5 paarden.

Badaling is in de vijftiger jaren van de vorige eeuw gerestaureerd en was een van de eerste delen van de Grote Muur dat werd opengesteld voor bezoekers. Badaling werd wereldwijd bekend toen president Nixon tijdens zijn historische reis naar China in 1972 zich hier liet fotograferen. In 1984 werd de Muur opnieuw gerestaureerd, nu voor een stuk van 3,74 km met 19 wachttorens.

Als u de Muur bij Badaling op gaat heeft u de keuze om links of rechts te gaan; rechtsaf is de Muur gemakkelijker begaanbaar, linksaf is de helling steiler. Bij Badaling is ook een kabelbaan.

Juyongguan 居庸关

De Juyong Pas ligt 5o km van Beijing en 10 km ten zuidoosten van Badaling. Juyongguan was al tijdens de Qin een belangrijke pas. In de Yuan-dynastie (1271-1368) was hier een garnizoen gelegerd in het fort en tijdens de Ming is het verder uitgebouwd. Het Wolkenterras, de stenen en marmeren poort uit 1342, is in recente jaren geheel herbouwd. Op de boog zijn reliëfs die de vier Hemelse Wachters voorstellen. Op de muren zijn inscripties in zes talen te vinden, in Chinees, Mongools, Uygur, Tibetaans, Tangut (het schrift van een 13e-eeuws rijk in Gansu) en Sanskriet.

Mutianyu 慕田峪

In het district Huairou, 73 km ten noordoosten van Beijing, is sinds 1988 bij Mutianyu 2.250 meter van de Grote Muur te bezichtigen. De Muur dateert uit de Noordelijke Qi (550-577), maar is, met de oude muur als basis, in de 14e/15e eeuw in de Ming herbouwd. In de 16e eeuw is hij verder verstevigd. De Muur is hier gemiddeld 5 tot 6 meter breed en slingert prachtig over de heuvels. Er zijn 22 wachttorens.

Het is hier rustiger dan bij Badaling. U kunt de Muur via een lange reeks traptreden bereiken of gebruik maken van de 723 meter lange kabelbaan. Onderaan is een bezoekerscentrum met daarbij diverse restaurants en souvenirwinkels.

Jiankou 后箭扣

Jiankou is een minder bezochte plek, omdat het lastig bereikbaar is en omdat hier lopen (tijdens een trektocht) op de Muur niet ongevaarlijk is. Jiankou ligt ten oosten van Mutianyu en het was mogelijk om hiertussen een tocht over de Muur te maken. Sinds 1 juli 2019 zijn hikes hier verboden; de Muur is er te kwetsbaar. De ‘Negen Ogen Toren’ steekt boven het landschap uit en was een strategische uitkijkpost. Via de ‘Beijing Knoop’ leidt de Muur verder westwaarts naar Huanghuacheng.

Simatai 司马台

Simatai, 120 km ten noordoosten van Beijing, is een mooi deel van de Muur. Simatai staat zelfs op de Werelderfgoedlijst. De Muur bij Simatai is 5,4 km lang en telt 35 wachttorens. Hij wordt door een vallei verdeeld in een westelijk stuk, met 20 wachttorens, en oostelijk stuk, dat veel steiler is, met 15 wachttorens. Er is een kabelbaan aanwezig. In de vallei ligt een meer dat wordt overspannen door een hangbrug. De Muur bij Simatai dateert uit 550-577, tijdens de Noordelijke Qi. Hij werd herbouwd in het begin van de Ming (1368-1644).
Vanaf het ‘waterstadje’ Gubei (Gubei WTown; niet te verwarren met Gubeikou leidt sinds 2014 een 1700 meter lange kabelbaan naar Simatai.

Jinshanling 金山岭

In Jinshanling, 125 km ten noordoosten van Beijing in de richting van Chengde, is in 1989 bij Gubeikou en Shalinkou een deel van de Muur opengesteld. Dit stuk van 10,5 km is gebouwd in de 6e eeuw en versterkt na 1368 en 1567 (o.a. met dubbele muren om de vijand te verrassen). Er zijn 67 torens en 3 bakentorens. Het is het meest spectaculaire stuk dat vanuit Beijing is te bezoeken, maar ook lastig te beklimmen. Er gaat een kabelbaan naar het hoogste punt. Jinshanling is verbonden met Simatai en Gubeikou en het is (zware voettocht) zelfs mogelijk om deze trajecten te belopen.

Gubeikou 古北口

Ten westen van Jinshanling is Gubeikou, de oude doorgang in de Muur tussen Beijing en het Noordoosten. Hier zijn bij twee niet gerestaureerde (en moeilijk toegankelijke) delen van de Muur te zien. 

Huangyaguan 黄崖关

De Huangya (‘Gele Klif’) Pas ligt in Jixian, in het noordelijke puntje van de stadsprovincie Tianjin, 126 km ten noorden van de stad Tianjin en 120 km ten oosten van Beijing. De Muur werd hier 1400 jaar geleden, tijdens de Noordelijke Qi (550-577), gebouwd en is herbouwd in het begin van de Ming (11368-1644). In 1984 is 3 km van de Muur en zijn 20 torens en een waterpoort gerestaureerd. Er zijn hier zowel vierkant als ronde wachttorens. De Muur ligt er erg fraai tegen de berghelling en beneden is een goed bewaard gebleven fort, gebouwd naar het ontwerp van de Acht Diagrammen. In het centrum staat een klein Grote Muur Museum, met daarin wapens en dagelijkse benodigdheden van de soldaten.

De Huangya Waterpoort werd gebouwd in het begin van de 15e eeuw en verbindt Huangyacheng met de fortificaties op de Taipingshan aan de oostzijde. De 75 meter lange poort is een brug met vijf bogen waardoor het water kan stromen, maar die ook dicht kunnen bij gevaar vanaf de rivier.

Huanghuacheng 黄花城

De Muur bij Huanghuacheng, bij Huairou, is niet zo bekend en wordt minder bezocht dan elders. Huanghuacheng ligt 60 km te noorden van Beijing. Er is een relatief klein stuk van de Muur te zien, met enkele wachttorens. Een van de passen wordt gemarkeerd door de karakters Jin Tang, en dat is de oude naam van dit stuk Muur. Bij de Muur is een oud militair fort, Huanghuacheng. De Muur bij Huanghuacheng wordt gescheiden door een diep meer, dat door bronnen wordt gevoed. Vooral in de lente en herfst is het landschap er fraai. De Muur is hier lastig te beklimmen. Er is geen kabelbaan en er zijn geen uitgehakte treden.

Xifengkou 喜峰口

Xifengkou, in het district Qianxi in Tangshan, was een belangrijke doorgang in de Grote Muur. Sinds het begin van de 70-er jaren van de vorige eeuw is de Muur hier deels verdwenen in het reservoir dat er werd aangelegd. De Muur wordt hier ook wel de ‘drinkende draak’ genoemd, met zijn kop in het water en zijn lange staart tot de top van de Jiufeng, de ‘Piek van Geluk’. De Muur over de Jiufeng is zeer smal, slechts 70 cm breed op het smalste punt. Dit zou zijn vanwege de corruptie, omdat bestuurders bouwmaterialen verkochten. Op de Jiufeng staat de Xiyun Tempel, een tempel uit de Tang (618-907).

Qingshanguan 青山关

De Grote Muur heeft bij Qingshan in Tangshan een pas die gemarkeerd wordt door een 6 meter hoge Poort. In het fort zijn bij dorpelingen eenvoudige overnachtingsmogelijkheden.

Dalishi Grote Muur 大理石长城

Dicht bij Qiangshanguan is de Marmeren Grote Muur, het enige stuk van de Muur waarbij marmer het bouwmateriaal is. De Muur is hier 10 meter hoog, 5 meter breed en heeft een lengte van 1.500 meter.

Grote Muur elders in China

Er zijn elders in China diverse plekken waar u de Muur kunt zien. Soms mooi of spectaculair, soms is het Muur in een oude, rudimentaire vorm.

Dandong

Bij Dandong, op de grens van China met Noord-Korea, ligt de Hushan Grote Muur, het meest oostelijke defensiewerk van de Ming-dynastie. Zie: Dandong.

Jiumenkou

Even ten noorden van Shanhaiguan, maar net binnen de provincie Liaoning, bij het dorp Xintaizi in het district Suizhong, ligt Jiumenkou (九门口). Het traject is 1.704 meter lang en loopt van noord naar zuid. De Grote Muur is gebouwd op en over de honderd meter brede rivierbedding van de Jiujiang en lijkt hier daardoor op een brug. De Muur heeft negen sluizen en acht pieren. Er was hier al een Muur in 479-502. De herbouw van Jiumenkou begon in 1381 en was deel van een defensiesysteem van de Ming tegen de dreiging van volkeren als de Manzu. In 1986-89 en 1998-2000 is Jiumenkou gerenoveerd.

Shanhaiguan

Een bijzondere plek is Shanhaiguan in Hebei. Hier is de Shanhai Pas, een belangrijke doorgang in de Muur, en hier komt de Muur bij het ‘Oude Drakenhoofd’ uit in de zee. Zie: Shanhaiguan.

Hancheng

Bij Hancheng in Shaanxi is nog een deel van de Grote Muur uit de Wei te vinden, 500 BC en dus voordat de Muur tijdens de Qin aaneen werd gevoegd tot de Grote Muur. Zie: Hancheng.

Yinchuan

Niet ver van Yinchuan in Ningxia Hui zijn resten van de Grote Muur uit de Qin (3e eeuw vC) en de Ming te zien. Zie: Yinchuan.

Dunhuang

Onderweg van het treinstation naar de stad Dunhuang in Gansu passeert u een tweeduizend jaar oud stuk van de Grote Muur dat dateert uit de Han-dynastie. De Yumen Pas ligt 95 km van de stad. Zie: Dunhuang.

Jiayuguan

Jiayuguan in de provincie Gansu wordt wel eens omschreven als de meest westelijke pas van de Muur. De pas wordt bewaakt door het Jiayu Fort. Zie: Jiayuguan.