ZOEKEN:

HUANGSHAN 黄山

De Huangshan, de “Gele Bergen”, liggen in het zuiden van de provincie Anhui, 280 km ten westen van Hangzhou. De Gele Bergen zijn bekend om hun mistige mysterieuze bergpieken. De bergen zijn door de eeuwen heen altijd al een bron van inspiratie geweest voor schilders en dichters. Kunstenaars zochten hier een plaats van rust, monniken trokken zich terug uit de wereld.

Huangshan is de verzamelnaam voor een gebied van meer dan 150 km² met daarin 72 pieken. De hoogste pieken zijn de Lotuspiek (1873m), de Piek van de Heldere Top (1840m) en de Piek van de Hemelse Hoofdstad (1829m). De Huangshan zijn al eeuwenlang beroemd en een klassieke bedevaartbestemming.

Het is een van de bergen die iedere Chinees een keer in zijn leven beklommen wil hebben. En als steeds meer Chinezen de mogelijkheden en het geld hebben om te reizen, dan wordt het druk. Het is in het bijzonder op bepaalde dagen (zoals de week van 1 oktober) van het jaar een drukte van jewelste. De Huangshan liggen op 1 uur vliegen van Shanghai, of circa 3 uren rijden ten westen van Nanjing en Hangzhou.

Wandelroutes Te voet kan de Huangshan beklommen worden via de oostelijke trappen (7,5 km, circa 5 uur) of de westelijke trappen (15 km). Veel pelgrims kiezen voor de oostelijke trappen omhoog en de westelijke trappen naar beneden en overnachten dan op de berg, ook om de zonsopgang mee te maken. Het is een zeer tijdrovende en vermoeiende onderneming. Het kan op de top, vooral ’s nachts behoorlijk koud zijn, ook midden in de zomer.

Kabelbaan Er gaat ook een 2800 meter lange kabelbaan omhoog en naar beneden. Dit is de meest comfortabele manier om de top te bereiken. Het kan er echter wel druk zijn en soms moet u lang wachten alvorens u aan de beurt bent.

Heetwaterbronnen Net binnen het gebied van de Huangshan zijn heetwaterbronnen, met daaromheen enkele hotels en restaurants.

HUANGSHAN 黄山 / TUNXI 屯溪

Er is de berg Huangshan en er is de stad Huangshan. De stad, Huangshanshi, ligt 70 km ten zuiden van de berg. Om het nog verwarrender te maken: de stad werd vroeger Tunxi genoemd. Het oude centrum van de stad Huangshan wordt nog steeds aangeduid als Tunxi. De stad ligt aan de noordoever van de Xin-rivier en is al meer dan duizend jaar een regionaal handelscentrum. Bij de stad is ook het vliegveld dat als Huangshan wordt aangeduid.

Er is een aardige markt, waar o.a. de lokale groene theesoort Tunlu wordt verhandeld. Interessant in Tunxi is ook de Ancient Street, een oude straat met veel lantaarns en gerestaureerde houten panden waarin winkeltjes en werkplaatsen zijn gevestigd. Vele van de gebouwen dateren uit de Ming en Qing dynastieën. Ook zijn er het plaatselijke Huangshan Stadsmuseum en een traditionele inktfabriek die u kunt bezoeken.

Tangmo 唐模

Tangmo dateert uit de Tang (618-907) en werd welvarend tijdens de Ming (1368-1644) en Qing (1644-1911). Het heeft mooie, traditionele architectuur, een Waterstraat en de Tangan-kreek met 13 stenen bruggen, waaronder de bijzondere Gaoyang Qiao. Midden in het dorp staat de Jingting, het Spiegelpaviljoen, met daarop inscripties van beroemde kalligrafen. De Tangan Yuan is een tuin die is geïnspireerd op het Westmeer van Hangzhou.

Shexian 歙县

Shexian ligt aan de noordoever van de Xin-rivier, ten noordoosten van en 22 km stroomafwaarts van Tunxi. Het is een eeuwenoud handelscentrum. Veel kooplieden uit deze streek trokken naar de grote steden in de Yangtze-delta en keerden op hun oude dag terug naar hun geboorteplaats. Een aantal van hun huizen is gerestaureerd. Ze zijn van hout, hebben twee verdiepingen en zien er aan de straatzijde eenvoudig uit. Maar binnen zijn prachtige galerijen, houtsnijwerk en beschilderde panelen.

Paifang Poorten

Shexian is beroemd om zijn prachtige rijkversierde poorten uit de Ming en Qing dynastie. Deze poorten, Paifang in het Chinees, voeren terug op een eeuwenoude traditie en staan bol van de symboliek. Ze zijn opgetrokken uit steen of hout, en werden opgericht ter ere van een familie of een hoge ambtenaar voor bijzondere verdiensten, en trouw aan de keizer. Slaagde iemand voor de keizerlijke examens, dan richtte zijn familie een Paifang op als symbool voor de eer die hij de familie en voorouders daarmee bewees. De versieringen met mythische dieren als phoenix en draak, en symbolen als lotus, lelie en pioen verwijzen elk naar traditionele Chinese waarden als geluk, welvaart, en een lang leven. U bezoekt de Paifang bij het plaatsje Tangyue, en reist vervolgens naar de tuin van de Bao clan, de grootste bonsai-tuin in de regio.

Chengkan 呈坎

Het historische dorp Chengkan ligt tussen de berg Huangshan en de stad Huangshan. Het is een mooi dorp met een layout volgens de acht diagrammen van de Yi Ching. Het is geheel gebouwd volgens de aloude principes van Feng Shui. Er zijn circa 700 huizen, veelal met witte muren en grijze dakpannen. In het dorp staat de Baolun Hal, de rijkversierde meer dan 500 jaar oude vooroudertempel van Chenkan. Vanaf de tempel heeft u een mooi uitzicht op de Huangshan.

Yixian 黟县

In het district Yixian, niet ver van de Huangshan, kunt u de dorpen Hongcun, Xidi en Mukeng bezoeken. Zie Yixian.

Wuyuan 婺源

In het district Wuyuan, ten zuidwesten van Huangshan en in de provincie Jiangxi, zijn nog meer mooie dorpen te zien. Zie: Wuyuan.

TOURS MET HUANGSHAN

Maatwerk tours

afhankelijk van uw wensen
naar eigen wens