ZOEKEN:

Het is heden ten dage gemakkelijk om op de hoogte te blijven van wat er in de wereld speelt. Er zijn Engelstalige kranten en tijdschriften, de televisie op de hotelkamer heeft meestal satellietzenders en het internet is vrijwel overal te vinden.

Kranten

Wie geen Chinees leest, is aangewezen op wat er in het Engels wordt aangeboden. Allereerst is dat China Daily, een Engelstalige krant van 8 pagina’s. In de grote hotels wordt deze krant gewoonlijk gratis verstrekt (grote stapels in de lobby of onder de deur door).

In de boekwinkeltjes van de grote hotels in het oosten van het land zijn ook buitenlandse kranten te koop. Gewoonlijk is de selectie beperkt tot de South China Morning Post, International Herald Tribune en Asia Wall Street Journal. Vaak kunnen ze ook in het business centre van het hotel gelezen worden.

Tijdschriften

China geeft een aantal tijdschriften in het Engels, Frans en Duits uit. In de boekwinkels van de grote hotels, de Vriendschapswinkels en de buitenlandstalige boekwinkels zijn vaak ook buitenlandse tijdschriften te koop, zoals Time, Newsweek, Reader’s Digest, The Economist, enzovoort.

Televisie

In de grotere hotels zijn de kamers veelal voorzien van een kleurentelevisie. Hierop zijn vele nationale en lokale Chinese zenders te ontvangen. Op enkele kanalen wordt iedere dag om 22.00 of 23.00 uur het Engelstalige nieuws uitgezonden. Vaak kunt u ook nog de buitenlandse kanalen als CNN, BBC World Service en HBO of Star TV ontvangen.

Internet

Hotelkamers in de betere hotels hebben vaak een internetpoort op de kamer. Als u een laptop en een kabeltje meeneemt kunt u voor een bepaald bedrag per dag (soms zelfs gratis) het internet op. De laatste tijd hebben steeds meer hotels ook draadloos internet. Als u geen laptop heeft meegenomen, dan kunt u in het businesscenter gebruik maken van internet.

Overal in China zijn internetcafés te vinden. Voor weinig geld kunt u daar internetten. Soms zitten er vooral veel jongeren die online aan het gamen zijn.

In China worden bepaalde sites met politiek gevoelige onderwerpen geblokkeerd of is er in het zoekfilter een censuur ingebouwd. Als buitenlander zult u daar weinig van merken, tenzij u op Tibet, Taiwan of Falungong zoekt. Facebook, Twitter en sommige diensten van Google zijn in China niet bereikbaar, tenzij u over een VPN-verbinding (omleiding via buitenland) beschikt.