ZOEKEN:

De geschiedenis van het oude China

Peking Mens

Peking-MensAl een miljoen jaar geleden leefden er mensachtigen in China. Fossielen van aapmensen zijn gevonden in Yuanmou (provincie Yunnan) en in Lantian (provincie Sichuan).

De overblijfselen van de Peking Mens te Zhoukoudian, vlakbij Beijing, zijn meer dan een half miljoen jaar oud. De Peking Mens liep rechtop, maakte gebruik van eenvoudige gereedschappen en wist het vuur te controleren.

Neolithicum

Rond 5000 v.Chr. ontstonden de eerste landbouwgemeenschappen in de buurt van de grote rivieren. Een vaste woonplaats, primitieve landbouw met stenen werktuigen met daarnaast het begin van veeteelt markeert wat we het Neolithicum noemen. Een voorbeeld is Banpo bij Xi’an. Het dieet werd aangevuld door jacht en visvangst. In deze tijd werd ook het aardewerk uitgevonden. Op basis van het rode aardewerk is er onderscheid tussen de Yangshao en de Longshan Cultuur.

Er ontwikkelden zich meer complexe samenlevingsvormen, van familiegroep naar clan en stam. Een van de machtigste stammen in de vallei van de Gele Rivier (Huanghe) werd zo’n 4000 jaar geleden geleid door Huangdi, de legendarische Gele Keizer, die als stichter van de Chinese natie wordt beschouwd, de mythische voorvader en eerste vorst van het Han-ras uit het derde millennium v.Chr. Hij wordt als de brenger van de beschaving beschouwd, als uitvinder van metaalbewerking, het wiel, wapens en de pottenbakkerskunst. Tussen Xi’an en Yan’an is de Huangling, de tombe waar de Gele Keizer zou zijn begraven.

Xia-Dayu-HanchengXia (21e-16e eeuw v.Chr.) 夏

01-NeolithicumVanaf de 21e eeuw v.Chr. vormden de Xia 500 jaar de belangrijkste stam. Zij domineerden andere stammen, die aan het hoofd van de Xia een bepaald overwicht toekenden.

De macht van de Xia was voor een deel gebaseerd op hun florerende landbouw met het gebruik van de eerste technieken van irrigatie. Nadat de Gele Rivier ver buiten zijn oevers was getreden moesten de stammen die hier woonden samenwerken. Volgens de overlevering was het Yu de Grote die dit organiseerde. Om overstromingen tegen te gaan en om de velden te bevloeien liet hij kanalen aanleggen. Da Yu was ook de stichter van de dynastie door het gezag erfelijk te maken.

Geschiedenis tot 1949 | -> Shang