ZOEKEN:

Staatsgreep en opening (1970-1972)

1968-Lin-Biao-houtblokDoor de wederopbouw van de partij en de staat werd echter de positie van het leger aangetast. Vele commandanten vonden het terecht dat het leger zich weer terugtrok uit de samenleving. Voor de linkse militairen en Lin Biao zou dat echter betekenen dat ze aan politieke invloed inboeten. Nadat het hem in 1970 niet was gelukt de post van president te bemachtigen en er steeds meer weerstand tegen hem kwam van zowel gematigde militairen als vanuit de partijtop, schijnt Lin Biao tot een staatsgreep te hebben besloten. Volgens officiële Chinese mededelingen mislukte deze echter en stortte Lin Biao, op de vlucht richting Moskou, met zijn vliegtuig boven Mongolië neer.

1972-Mao-NixonNa de verdwijning van Lin Biao van het politieke toneel werd de Mao-cultus, die hysterische vormen had aangenomen, enigszins teruggedraaid.

In de buitenlandse politiek werd een opening naar het westen gemaakt. China werd opgenomen in de Verenigde Naties en in 1972 bezocht president Nixon Beijing. Zhou Enlai, die de touwtjes in deze periode strak in handen had, slaagde er in om het staatsapparaat weer enigszins te laten functioneren en om allerlei tijdens de Culturele Revolutie weggezuiverde kaders (waaronder Deng Xiaoping) te rehabiliteren.

<- Culturele Revolutie | Geschiedenis na 1949 | -> Bende van Vier