ZOEKEN:

China is qua omvang één van de grootste landen ter wereld. Van oost naar west bedraagt de afstand ± 4.500 km en van noord naar zuid ± 2.500 km. Het landschap is dan ook zeer gevarieerd; in China vindt men alles van hoge bergen to kale woestijnen tot vruchtbare rivierdelta’s en uitgestrekte graslanden.

Tijd
Heel China hanteert officieel één tijdzone. Het tijdsverschil tussen Nederland en China is 6 uur gedurende onze zomertijd, gedurende de wintertijd is het verschil 7 uur. China kent zelf geen zomer- en wintertijd.

Afstanden
Onderstaande tabel geeft een indruk van de afstanden per trein tussen enkele belangrijke steden.

Treinafstanden in km

Beijing Shanghai Kunming Guangzhou Xi’an
Beijing 1462 3179 2313 1165
Shanghai 1462 2677 1811 1511
Kunming 3179 2677 2216 1942
Guangzhou 2313 1811 2216 2129
Xi’an 1165 1511 1942 2129

De gebieden

Zuidoosten
Eén van de bekendste en indrukwekkende landschappen is het grillige karstgebergte rondom Guilin. Het bijzondere aan deze landschapsvorm is het gebergte dat als uit het niets oprijst uit de omringende rijstvelden.De rijstschuur van China vind je in het zuiden en zuidoosten. In dit gedeelte van China tref je dan ook karakteristieke rijstvelden aan. Maar ook industrie, handel en dichtbevolkt. Belangrijkste bestemmingen zijn Guangzhou, Hongkong en Guilin.

Zuidwesten
Omvat de provincies Yunnan en Guizhou. Veel variatie in reliëf (veelal uitlopers van de Himalaya), hoogvlakten en rivierdalen. Mild klimaat. Veel verschillende minderheden. Bestemmingen o.a. Kunming, Lijiang en Guiyang.

Centraal China
Omvat de middenloop van de Yangtze-rivier en het Sichuan-bekken. April-juni regentijd. Hete zomers. Sichuan is graanschuur van China. Belangrijkste bestemmingen zijn steden langs de Yangtze, zoals Wuhan en Chongqing en in Sichuan de hoofdstad Chengdu.

Oosten
Benedenloop Yangtze gebied rond Shanghai, het dichtstbevolkte, meest ontwikkelde deel van China. Veel oude waterwegen. Milde winters, zomers vochtig en warm. Belangrijkste centra zijn Shanghai, Hangzhou, Suzhou en Nanjing.

Noorden
Midden- en benedenloop Gele Rivier (Huanghe) en de steppen van Mongolië. Winters koud, zomers heet. Het lössplateau van Shanxi en Shaanxi id de bakermat van de Chinese beschaving. Vooral tarwe wordt er verbouwd. In Mongolië veeteelt. Belangrijkste steden zijn Xi’an, Hohhot, Datong en Beijing.

Noordoosten
Het noordoosten (dongbei) wordt ook wel als Machurije aangeduid. De winters zijn er lang en koud. Het is vooral een industriegebied. De belangrijkste steden zijn Shenyang, Dalian en Harbin.

Noordwesten
Het noordwesten is het gebied van de Zijderoute. Het is dunbevolkt en men leeft er van de veeteelt en de landbouw in oasegebieden. De cultuur is er Turks-islamitisch. De belangrijkste bestemmingen zijn Dunhuang, Turpan, Urumqi en Kashi.

Tibet
Het Tibetaanse plateau is grotendeels boven de 3000 meter hoogte. Dunbevolkt. Bergen maken het moeilijk toegankelijk. Koude winters en koele zomers. Tibetaanse cultuur met grote rol voor de lama-boeddhistische religie. Belangrijkste bestemmingen zijn Lhasa, Gyangze, Xigaze, Xining en Xiahe.

Rivieren
Als je praat over het landschap in China dan mogen de rivieren niet ontbreken. China heeft een aantal van de langste rivieren ter wereld.

Eén van de bekendste is de Gele Rivier (Huanghe). De naam heeft deze rivier te danken aan de gele kleur veroorzaakt door het meegevoerde slib. Deze rivier met een lengte van ± 5500 km stroomt vanuit Tibet via het noorden van China naar de Gele Zee.

Een andere machtige rivier is de Yangtze, met 6.300 km is deze de langste rivier in China, en de derde rivier qua lengte ter wereld. De Yangtze rivier geniet de laatste jaren grote internationale belangstelling vanwege de bouw van een reusachtige stuwdam. Ook na voltooiing van deze Drie-Klovendam is het mogelijk om de Yangtze rivier te bevaren, bijvoorbeeld vanaf Chongqing naar Wuhan.

De Parelrivier (Zhu Jiang) in het zuiden van China heeft een lengte van 2100 km, passeert Guangzhou en mondt bij Hongkong uit in de Zuidchinese Zee.