ZOEKEN:

4 mei dag van de jeugd

4 mei is in China de Dag van de Jeugd. Deze dag werd na 1949 ingesteld ter herdenking van de 4 Mei Beweging van 1919. Het was een beweging van vooral jongeren tegen imperialisme en feodalisme, voor moderne wetenschap en democratie.

Beweging van de 4e Mei (1919)

China viel na 1916 in verschillende regio’s uiteen. Tot 1928 werd de dienst uitgemaakt door steeds wisselende coalities van regionale militaire machthebbers: de krijgsheren of warlords.

Beijing-4mei-monument01-K20

4 Mei Monument in Beijing

Het zwakke centrale gezag kon niet voorkomen dat de Japanners tijdens de eerste wereldoorlog de Duitse concessiegebieden in China innamen. Bij de Vredesbesprekingen in Versailles, die op de oorlog volgden, gaven de Westerse machten toe aan de Japanse druk en lieten Japan de voormalig Duitse concessies behouden. Toen dit in China bekend werd gingen eerst studenten en daarna ook anderen de straat op en waren er anti-Japanse stakingen. Dit is bekend geworden als de nationalistische Beweging van de 4e Mei (1919). Het begon met demonstraties, stakingen en boycotacties, maar werd ook een beweging voor culturele en sociale modernisering. Items waren onder andere het gebruiken van de spreektaal bij het schrijven en vrouwenemancipatie.

Over de auteur
Kees van Galen is oprichter en eigenaar van Tiantan BV. Tiantan is de rechtsopvolger van VNC Asia Travel BV, waar hij directeur van was. Kees kent Azië als geen ander, in China komt hij regelmatig sinds 1980.