ZOEKEN:

Lantaarnfestival

Hoi-An-night-K2011-05Het Lantaarnfestival is de afsluiting van Chinees Nieuwjaar, van het Lente Festival. Het wordt gevierd op de 15e dag van het nieuwe jaar. De naam zegt het al: op deze dag worden allerlei lantaarns getoond. Tijdens  元宵节 (Yuanxiaojie, ‘eerste nacht festival’) is de eerste volle maan van het jaar en dat markeert de komst van de lente. 

Het Lantaarnfestival is een publiek feest met lantaarns, leeuwendansen en drakendansen. Maar het is vooral ook een familiefeest. Indien mogelijk (het is geen officiële vrije dag) komt de familie bijeen en staat er soep met ronde dumplings (yuanxiao of tangyuan) op tafel. De ronde knoedels symboliseren de harmonie van de familie en de komst van de lente en nieuw leven.

Het Lantaarnfestival werd tweeduizend jaar geleden al gevierd. Het verhaal gaat dat keizer Hanming (r28–75) uit de Han-dynastie had gehoord dat enkele monniken op de 15e dag van het nieuwe jaar verlichte lantaarns hingen in de tempels om Boeddha te eren. Dat vond hij zo mooi dat hij bevel gaf dat in alle tempels, huishoudens en paleizen van de hoofdstad lantaarns moesten worden opgehangen. In de loop der tijd verdween de connectie met het boeddhisme en werd het een volksfeest dat door Chinezen wordt gevierd.

Het festival is per streek verschillend. Soms worden verlichte lantaarns opgehangen, soms is er een optocht van kinderen die lantaarns dragen, soms worden verlichte lantaarns te water gelaten. Vaak zie je op de lantaarns geschreven raadsels. Als omstanders de betekenis raden beloont de eigenaar ze met een klein presentje. De lantaarns zijn verschillend van grootte en vorm. Dat kunnen traditionele symbolen zijn, zoals vissen en draken, maar ook het dier van het jaar (nu de aap), bloemen, fruit en zelfs mensen en gebouwen. De lantaarns drukken ook de wens uit van geluk en welvaart in het nieuwe jaar. Vrouwen die zwanger willen worden lopen onder de lantaarns die de lente en het nieuwe leven symboliseren.

De leeuwendans is al sinds de periode van de Drie Koninkrijken (Sanguo, 220-280) dé traditionele dans in China. De leeuw wordt gezien als symbool van kracht en dapperheid en als beschermer tegen het kwaad dat de familie zou kunnen treffen. De leeuwendans is een gebed voor geluk, gezondheid en veiligheid. De dans in het leeuwenpak wordt door twee mensen gedaan die hun bewegingen goed op elkaar moeten afstemmen op het ritme van de trommels. Soms maken ze zelfs salto’s of rollen ze over de grond. Naast de leeuwendans of drakendans zijn er soms ook steltlopers te zien.

Gelukkig Lantaarnfestival! 元宵节快乐!Yuanxiaojie kuaile!